Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Nedavno smo u Pet centru kupili par roborovski hrčaka i sada imamo pet malih beba. Ne znam kako da se ophodimo prema njima, kako da ih hranimo, čistimo kavez? Čula sam da samo par sati nakon okota oni ponovo imaju odnose i novi okot uskoro stiže. Molim Vas da mi odgovorite kako da se ophodimo prema njima i da li postoji mogućnost da Vaš pet shop prima mlade na bilo koji način, jer ne znamo šta ćemo sa bebama. Hvala unapred! Marijana

O: Podmladak hrčaka sa majkom u prvim danima života zahteva uslove držanja bez uznemiravanja.

Možete se približiti kavezu, ali samo kako bi ih posmatrali. Ne bi trebalo dirati mlade, jer nije retkost da ženka odbaci ili pojede vlastito leglo zbog nepoznatog mirisa koji mogu poprimiti upravo od Vas. To bi se moglo dogoditi ako biste dirali mladunce.
 
Takođe, ženka im može nauditi (pojesti) i u slučajevima kada su bolesni ili zakržljali odn. kada su nesposobni da prežive, pa i u slučaju kada majka nema adekvatnu ishranu. Dakle, pravilna ishrana i pružanje mira majci s mladuncima u prvim danima nakon okota je najbitnije. Tada je mogućnost kanibalizma svedena na minimum.

Mladunce bi bilo dobro odvojiti od ženke sa oko 22 dana starosti (može i malo kasnije - no ipak ženka može postati agresivna, zato bi 22 dana bio najoptimalniji rok). Što se mužjaka tiče, oni se takođe vode pod brižne roditelje pa se obično bez bojazni mogu ostaviti s leglom jer ženka dopušta mužjaku da ih pazi dok se ona npr. hrani (jedino kod sirijskog morate biti oprezni jer su agresivniji od ostalih).

No ukoliko ne želite ubrzo opet imati novo leglo, ipak ih razdvojite jer će ženka nakon okota vrlo brzo opet početi sa teranjem i celi ciklus će se ponoviti.

Opet ću ponoviti da je ženku poželjno što manje uznemiravati jer će se za sve ona pobrinuti sama, tako da joj osigurajte dovoljno hrane i vode (koju im pokušajte brzo ali smireno promeniti kada se npr. hrane).

Napomenula bih još da u apoteci Pet centra možete pronaći OPTI - VIT vitaminske kapi za male glodare, koji bi bili odlična nadoknada ishrani Vašim ljubimcima u ovom osetljivom razdoblju.

Stroge zakonske odrednice propisuju striktno pravilo da sve životinje koje se nalaze u ponudi Pet centra moraju isključivo poticati iz registrovanih uzgajivačnica. Nažalost, iz ovih razloga onemogućeno nam je prihvatanje i držanje bilo koje životinje koja zakonski nema sva potrebna dokumenta o poreklu i zdrastvenom stanju.