Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Naše morsko prase je teško oko 500g, tačnu starost ne znamo a ni pol. Po vašem opisu mislim da je u pitanju mužjak pošto se anus jasno vidi, ali nismo sigurni. U poslednje vreme mokraća prasenceta je beličasta, izgleda kao razblaženo mleko. Hranimo ga suvom hranom Versele Laga, dodajemo vitamin C u vodu ali isto tako jede dosta svežeg povrća, kupusa, krastavca - u stvari sve što jedemo i mi jer svaki put pišti i zove kad otvorimo frizider. Takođe, u poslednje vreme je postalo agresivno iako se do sada rado mazilo. Dosta vremena provodi van akvarijuma, a čini se da ni ovu vrućinu ne podnosi najbolje.  Sve u svemu imali smo divno, razmaženo prasence, a sada je već danima razdraženo i ne dozvoljava maženje iako redovno jede...

Takođe, dlaka mu opada i dosta se češe, iako je do početka avgusta primilo dve inekcije protiv grinja.
Hvala unapred na odgovoru, Kristina

O: Boja mokraće kod zamorčića varira od bistre žuto do crveno - narandžaste ili mutne, do gotovo bele boje. Ove promene u boji su u zavisnosti od prisutnosti pigmenata u mokraći (porfirini) i kalcijumovih soli. Količina kalcijuma u mokraći u uskoj je vezi sa količinom kalcijuma u hrani.

Promena boje mokraće smatra se normalnom pojavom i ukoliko je ne prate drugi klinički simptomi (povišena temperatura, otežano mokrenje, promene u količini unosa vode i količini izlučene mokraće), nije znak nikakvih patoloških promena i nema razloga za zabrinutost.
 
Kao i sve životinje ni zamorci ne podnose visoke spoljne temperature, pa to može biti jedan od razloga promene u ponašanju. Kavez im morate smestiti u svetlu, provetrenu - klimatizovanu prostoriju, ne sme biti direktno izložen sunčevim zracima kao ni na promaji. Za dobru kondiciju i opšte zdravstveno stanje važna je i čistoća kaveza, kao i celokupne opreme u njoj (hranilice, pojilice, igračke).

Morskom prasetu nije dovoljno što svakodnevno određeni period provodite sa njim igrajući se; njima treba društvo i dok vi niste tu. Oni su socijalne životinje i traže društvo drugog morskog praseta! Po pravilu, morski prasići su mnogo veseliji ako su u društvu. Preporučuju se par zamoraca ili više ženki ili par mužjaka

Promene zdravstvenog stanja i prisustvo ektoparazita mogu u mnogome uticati na ponašanje Vašeg ljubimca. Zato je neophodno sprovesti temeljan tretman protiv ektoparazita.

Za zaštitu morskog praseta od ektoparazita možete koristiti Petvital Verminex kapi (Canina). To je preparat koji se može koristiti za sve kućne ljubimce i predstavlja optimalnu biološku zaštitu protiv ektoparazita. Potpuno je neotrovan, bez toksičnih insekticida i drugih štetnih sastojaka. Naravno da je neophodno istaći da se tretman protiv ektoparazita mora simultano sprovoditi i u okruženju (kavez, stambeni prostor).