Mini svinje - veličina i težina
Mirjana Pejcic, DVM


Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.
Pet centar, Patrijarha Dimitrija 14 (Capitol Park), Beograd - Rakovica

P: Pokušavam da usvojim kinesku svinju, ali ne znam mnogo o tome. Koliko može da ima kilograma i koliko raste? Videla sam slike da je vrlo punašna, može li nekako biti mršava? Lena

O: Mini svinje prvobitno potiču iz Vijetnama i prvi put su predstavljene Sjedinjenim Državama 1984. godine kada su takođe postale popularni kućni ljubimci. Američko udruženje minijaturnih svinja (AMPA) postavilo je neke osnovne smernice o samoj pasmini.

U okviru rase minijaturnih svinja postoji pet sorti: vijetnamska (trbušna), julijanska, zamorče, meksička gola svinja i svinja sa ostrva Ossabav. Od tada su uzgajivači imali uspona i padova u postizanju idealne veličine i težine mini svinje kao kućnog ljubimca. Težina nije jedini pokazatelj njene veličine. Naime, njihovo telo je čvrsto i zbijeno. Na primer, mini svinja teška oko 50 kilograma može biti veličine psa teškog 15-20 kilograma.
Bez obzira na navedene prosečne težine mini svinja, kao i svih živih bića unutar vrste, one takođe imaju različite veličine i težine. Stoga će, uz odgovarajući režim hranjenja i odgovarajuću aktivnost, mini svinje rasti u veličini kako je genetski određeno. Ali na težinu svinje može uticati pravilna ishrana i naravno vežbanje.

Najčešća rasa mini svinja kao kućnih ljubimaca je svinja svinja (zvana i vijetnamska, minijaturna ili kineska), zatim zamorčić koji je veličine veće svinjske jabuke, ali izgleda mnogo mršaviji i viši, ima dužu dlaku i takozvane mikromini svinje kako su to zapravo normalne svinjske vrete, ali hronično neuhranjene i neuhranjene u pokušaju da ostanu male. Životni vek svinja tretiranih na ovaj način je oko 5 godina zbog činjenice da svinja i sama ostaje mala, ali njeni organi se razvijaju do onih normalne veličine. Takođe se nazivaju šoljicama za čaj, mikro-mini, evropskim plavim kopčama.

Roial Dandies (svinje igračke) navedene su kao najmanje svinje. Uzgajaju se u Severnoj Americi za sada u jedinoj uzgajivačnici. Dosežu težinu odrasle osobe od 11,25-29,25 kg, ali to u velikoj meri zavisi od načina na koji se mini svinja hrani i koliko se kreće. Ova svinja stvorena je selekcionim radom tokom 19 godina, što je pokazatelj koliko je vremena potrebno za postizanje genetske modifikacije same životinjske vrste. S obzirom na to da su svinje relativno novi kućni ljubimci, ni uzgajivači ni dobavljači ne garantuju da će izrasti u tako malu svinju. Rastu do 3 godine starosti. Jedini način da se stekne uvid u stvarnu veličinu je da se dobije kao odrasla osoba u dobi od 4 godine. Kao relativno pouzdan podatak o veličini odrasle mini svinje, može se dobiti i posmatranjem izgleda njenih roditelja.