Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Pre par dana sam uočila pojavu malih "krastica" kod svog kunića (ili nečega što izgleda kao krasta) jedva uočiljivih dimenzija, bledo žute boje, zahvata deo unutrašnje strane i deo spoljašnje strane njuške. Zanimljivo je da se te '"krastice" nalaze u ćoškovima njuške i to paralelno u obe nozdrve. Napominjem da imam ženku kunića, staru 2 godine, zdrava je, redovno jede, vesela, trči, ne kija, njuška joj je potpuno suva. Interesuje me da li je ta pojava opasna i da li bi trebalo nešto da preduzmem? Unapred zahvalna na odgovoru, Branka

O: Pojava krastica na koži kunića može biti rezultat delovanja različitih činilaca.

Jedna od mogućnosti jeste mehaničko ozleđivanje kože oko nozdrva i pojava malih krastica. Proverite da li u kavezu ili negde u okruženju postoji neki predmet koji bi mogao da dovede do mehaničkog nadražaja. Kunići vole da grickaju i glođu sve što im dođe "pod ruku", pa često dolazi do iritacije kože oko usta i nozdrva.

Moguće je da su krastice nastale kao posledica češanja kože oko nozdrva, usled pojave svraba na tom mestu. Moguće je da se radi o nekoj gljivičnoj infekciji. Kada su u pitanju gljivične infekcije neophodno je odrediti o kojoj se vrsti gljivice radi, pa na osnovu nalaza odrediti ciljani antimikotik (lek koji suzbija gljivične infekcije). Kod kunića se najčešće koriste antimikotici za lokalnu primenu - masti.

Opširnije o kožnim promenama kod kunića možete pogledati ovde.