Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Skoro sam kupio zamorca u Pet centru. Star je oko 4 meseca, a kada ga uzmem da se igram sa njim počnu da mu opadaju dlake. Da li je to zato što menja dlaku ili postoji neki drugi razlog za to?
Slaviša

O: Opadanje dlaka je fiziološka pojava, koja se dešava svim životinjama. One životinje koje žive isključivo napolju i koje su izložene atmosferskim prilikama, one se intenzivnije linjaju i kod njih je izraženija sezonska zamena krzna, tj. prolećno i jesenje linjanje.

Kod prolećnog linjanja, gusta, zimska dlaka, sa bogatom podlakom, koja u toku hladnih dana greje životinju, otpada, a menja je kratka sjajna dlaka, koja štiti od direktnog sunčevog zračenja, a nema izraženu sposobnost da greje. Pred jesen se dešava suprotan proces, letnje krzno se menja zimskim koje ima ulogu da svojim dvoslojnim sistemom štiti životinju od preteranog gubitka toplote.

Kod kućnih ljubimaca linjanje nije toliko izraženo sezonski, već se javlja tokom cele godine, sa nešto većim intenzitetom tokom prolećnog i jesenjeg perioda. Neke životinje se više linjanju od drugih, a to može biti i relativno, jer vizuelno kod kratke i oštre dlake linjanje deluje intenzivnije, naročito ako je dlaka svetla. Pojačano linjanje može biti posledica stresa, bolesti, postojanja ektoparazita, bremenitosti, odgajanja mladih, neadekvatne ishrane, genetskog nasleđa itd.

Da bi se morsko prase odgajalo u optimalnim zoohigijenskim uslovima, potrebno mu je obezbediti kavez minimalnih dimenzija 120 cm x 60 cm i da nije niži od 50 cm. Podloga mu je piljevina, koja se mora redovno menjati. Da bi zadovoljio potrebe u osnovnim hranljivim materijama koje su neophodne za odvijanje metaboličkih procesa, a kod mladih i za rast, teba im se obezbediti kompletna hrana koja podmiruje većinu potreba, a možete je naći u našoj ponudi. Pored ove hrane, potrebno je dodavati seno i sveže voće i povrće, koje je najbolji izvor C vitamina, a zamorcima je  ovaj vitamin neophodan, jer ga sami ne mogu sintetisati. U ponudi Pet Centra možete naći multivitaminski dodatak za zamorce koji je obogaćen C vitaminom i daje se za poboljšanje kondicije zamoraca i radi prevencije C avitaminoze. Pošto su zamorci glodari, treba im obezbediti i mineralni kamen i drvo koje stalno mogu glodati i na taj način trošiti sekutiće, koji kada prerastu mogu praviti probleme.

Veoma je bitno da se sa njim postupa veoma nežno, da bude smešten u mirnoj atmosferi, kako se ne bi izlagao stresu, koji takođe može uticati na pojavu preteranog gubitka krzna. Stavite ga na neko više mesto u kući, tako se oseća sigurnije, i ne dozvolite da ga plaše ostale životinje (pas ili mačka). Kada ga uzimate iz kaveza, učinite to nežno i sigurno, pre toga se uverite da Vas je video, da se ne bi uplašio.

Potrebno je neko vreme da se morsko prase adaptira na život u novoj sredini, tako da od njega ne očekujete previše. Najlakše ćete pridobiti njegovo poverenje ako mu nudite sveže voće i povrće iz ruke.

U ponudi Pet Centra ima širok asortiman preparata za negu dlake malih životinja, tako da kod nas možete pronaći specijalni šampon namenjen malim životinjama koji svojom nežnom formulom potpuno uklanja nečistoću sa njihove kože, a pritom i neguje dlaku. Pored šampona, možete naći i četke namenjene svakodnevnom četkanju krzna zamoraca. Na ovaj način ćete ukloniti opalo krzno i manje će se pojavljivati kada budete mazili morsko prase.

Ukoliko Vam se čini da je linjanje suviše intenzivno i da na telu postoje mesta na kojima više nema dlaka, predložila bih Vam da zamorca odvedete veterinaru.

OZNAKE:

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak