aleksandra

Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Molim Vas da napišete nešto o vrsti glodara pod nazivom Hamsterratte -  pšeničnom pacovu (na nemačkom hamster ratte). Čime se tačno hrani i slično.
Hvala, Marko


O: Hamsterratte, hamster-rats ili u doslovnom prevodu hrčkoliki pacov potiče iz Afrike. Ime je dobio po vrećicama na obrazima u kojima čuva hranu i navikama sakupljanja kakve imaju i hrčciNajpoznatiji od 3 tipa (Cricetomys, Beamys, Saccostomus) je Gambia džinovski hrčkoliki pacov. Dugačak je do 90 cm, međutim pola te dužine otpada na rep. To je jedini gigant među pacovima. Stanovnik je savane i šuma i nikada nije došao u preveliki kontakt sa ljudima. U nekim zapadno afričkim gradovima može se naći u kanalima. Veliki je proždrljivac, primarno jede voće, semenke, lešnike, izdanke biljaka i male životinje. Noću luta i uvek teži punjenju svojih velikih obraznih vrećice i odlaganju sakupljene hrane u svoje skrovište. Graviditet traje 42 dana i imaju po 2 do 3 mlada.

Mali dugorepi pacov (Beamys hindei) takođe živi u Africi i ima jako izraženu nagon za sakupljanjem i veoma sličan način ishrane koji je prilagođen njegovoj veličini.