Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Dobar dan. Ja sam Amina i imam 11 godina. Dobila sam malog zeku sa čisto bijelom dlakom. Ja sam mu kupila flašicu, ali on neće da je pije. On je u kući, ali spava u garaži koja je uz kuću. Jednom se desilo da je mokrio krv. Neće da pije vodu. Ako možete, odgovorite mi.
Unaprijed hvala, Amina

O: Vašem zeki je neophodno da uvek ima svežu vodu i hranu na raspolaganju. Ukoliko zeka ne želi da pije vodu iz flašice potrebno je ponuditi  mu vodu iz obične posude. 

Zečevi su vrlo osetljive životinje pa i od uslova držanja zavisi njihovo zdravstveno stanje. S obzirom da zeka spava u garaži, naglasila bih da u zimskom periodu treba obezbediti zeki dublju stelju kako bi se mogli uvući i zaštititi od niže temperature. Tada im je potrebno obezbediti i visokokalorijsku hranu (npr. semenke žitarica), koja će stvaranjem masnog tkiva onemogućiti odavanje toplote organizma.

Što se tiče  krvi u mokraći, to može biti ozbiljan simptom i razlog za odlazak kod veterinara na pregled. Prisustvo krvi u mokraći naziva se hematurija. Ako se vidi mokraća crvenkaste boje to se naziva makrohematurija, a u koliko je ona uobičajene boje a eritrociti su ipak prisutni to se naziva mikrohematurija.

Krv u urinu može biti poreklom iz polnog organa ili mokraćnog otvora životinje, te najčešće ukazuje na bolesti mokraćnog sistema ili reproduktivnog sistema (urogenitalnog trakta). Bolesti donjeg dela mokraćnog sistema mogu biti: upala mokraćne  bešike, mokraćnog kanala, mokraćni kamenci, strana tela i drugo. Krv u mokraći može biti i  posledica bubrežnih bolesti. 

Zato Vam savetujem da sa svojim ljubimcem posetite veterinara, kako bi isključio moguće bolesti ili po potrebi preduzeo odgovarajuću terapiju.