mirjana

Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam problem sa ušnim šugarcem kod kunića i kako mogu da iskorenim tu pojavu,držim ih u čistim i urednim kavezima medjutim već ima godinu dana od pojave šugarca u ušima,čim se pojavi šugarac ja im sipam ulje u uši i ono se očisti, tako prođe 4 do 5 meseci i ono se opet pojavi, ponovim postupak,opet sve bude u redu i tako ukrug,molim vas za savet. Ksenija

O: Ušni šugarci jedan su od najčešćih uzroka zdravstvenih problema uha kunića. Šugarac parazitira u spoljašnjem ušnom kanalu, ali se može proširiti i na ostale delove tela. Životni ciklus ušnih šugaraca traje 21 dan za vreme kojeg prođu 4 razvojna stadijuma; od jaja preko larve i nimfe do adulta - odraslog parazita. Šugarci se hrane ušnim lojem i ostacima epitelnog tkiva. Kretanjem i hranjenjem unutar spoljašnjeg ušnog kanala izazivaju iritaciju i sekundarno upalu. U uhu se može istovremeno nalaziti hiljade ovih sitnih parazita koji puze po spoljašnjem ušnom kanalu i ako se dugo nalaze u uhu mogu uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme.

Iziritirani ušni kanal pogodno je mesto za razvoj raznih bakterijskih i gljivičnih kultura, što dovodi do još jače iritacije i neprijatnosti za životinju te težeg lečenja. Zavisno od  prirode sekundarne infekcije dolazi do stvaranja obilnijeg isetka iz uha koji može postati i gnojan. U pravilu, ušni šugarci ne probijaju bubnu opnu  ali kod jake i dugotrajne invazije popraćene jakom sekundarnom infekcijom može doći do proboja  i patologije srednjeg uha što može dovesti kod životinje do poremećaja orijentacije, gubitka ravnoteže i neuroloških problema. Životinje zbog jakog svraba intenzivno češu uho, što dovodi do povreda okoline uha i sekundarnih infekcija okolne kože.

 

Simptomi su trešnja glavom, češanje uha i posledične povrede okoline uha, pojačano stvaranje crvenkasto - smeđeg do crnog cerumena u uhu te iscetka . Šugarci se mogu videti pregledom uha otoskopom kao male bezbojne grinje koje pod jakim svetlom gmižu po unutrašnjosti uha. Postoji više antiparazitskih sredstava koja djeluju na ušne šugarce. U uho šivotinja se ne sipaju preparati već se tretira unutrašnost / spolnji deo ušne školjke.

Za dalje korake savetujemo kontrolni bris uha / veterinarski pregled kako bi se revidirala dijagnoza i na psnovu rezultata pregleda eventualno korigovala terapija.