Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Pošto pored dve činčile imam jos sirijskog i dva roborovska hrčka u istoj prostoriji, zanima me da li to činčilama ugrožava zdravlje? Kaveze redovno čistim i perem tako da se ne oseća nikakav neprijatan miris. Pored ovog pitanja interesuje me još nešto. U poslednje vreme kad čistim kavez činčila primećujem i malo mekšu stolicu, pa čak i ponegde zgnječenu (ili je to proliv ili su oni skakajuci po spratovima zgnječili mek izmet). Veoma su aktivni. Seno svaki dan jedu i granuliranu hranu. Takodje, skoro svaki dan u poslednja dva meseca sam im davao "prestige", "crock" poslasticu, i jednom nedeljno po dva zrna suvog groždja. Pomislio sam da im je meka stolica zbog poslastice?

Po dve nedelje zaredom sa pauzama od mesec dana dajem im aminovitamin, od 2 do 3 kapi u 250 ml vode.
Hvala unapred!

O: Činčile imaju vrlo osetljiv digestivni sistem. Vrlo čest digestivni poremećaj je mekana stolica ili čak proliv. Previše poslastica ili promena hrane može biti uzrok ove pojave. Ovo stanje može da bude izazvano infekcijom ili preteranom upotrebom antibiotika. Uz proliv se najčešće zapaža i gubitak apetita, a posledično i gubitak telesne težine.

Proliv može da bude simptom različitih bolesti. Treba razlikovati i prolive koji se naglo pojave ili one koji se povremeno pojave. Kod naglog pojavljivanja proliva najbolje bi bilo da odvedete činčile kod veterinara na pregled, a pregledom stolice na crevne parazite (kokcidija i giardia) isključiti parazite kao uzrok. Preporučuje se kod pojave proliva davati činčili isključivo pelete i seno (ne poslastice) kao i dovoljno vode. Bilo bi dobro i da izmerite činčile kako biste primetili eventualan gubitak telesne težine.

Na ishranu činčile potrebno je obratiti veliku pažnju. Posebne mešavine hrane za činčile čine najveći deo ishrane, uz seno vrhunskog kvaliteta. Ishrana im mora biti bogata vlaknima, sa vrlo niskom količinom masti (ne bi nikako smele da jedu seme suncokreta ili kikiriki). Seno mora da bude u odvojenoj posudi tako da se ne meša sa materijalom za podlogu.

Poslastice i hrana namenjene drugim malim glodarima nisu dobre za činčile i mogu da budu uzrok ozbiljnih zdravstvenih problema, čak i uginuća.

Činčile piju vrlo malo vode, ali uvek im mora biti dostupna sveža voda u adekvatnoj pojilici. Ako se i pored ovakvog režima ishrane stolica ne normalizuje za par dana, svakako je najbolje da ih odvedete kod veterinara.

Ukoliko Vaši ljubimci žive u adekvatnim uslovima i u odvojenim  kavezima, ne postoji opasnost po njihovo zdravlje.