Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Uzela sam pre nekih nedelju dana jako malo morsko prase. Sada mu se pojavio osip na ušima i izmedju očiju gde mu se proredila dlaka, ima sitne krastice i onako kao neku belu koricu, manje više izgleda kao jako suva koža. Šta bi moglo da bude, kako da ga lečim? On nije usporen, normalno jede, veseo je ali sam u frci, jer je pre nego što sam ga uzela živeo u hladnom podrumu.  Da li i kada i gde biste mi preporučili da ga odvedem da ga neko pogleda? Ilić Sandra

O: Gubitak dlake, kožne lezije, kao i druge promene na koži, mogu biti različite etiologije.

Uzročnici mogu biti šugarci, vaši, dermofitne gljivice, bakterije, hemijske materije, mehanička  oštećenja  i dr. 

Šugarci (Trixacarus caviae, sarkoptoidni šugarac): mogu prouzrokovati  jak pruritus (svrab). Najsigurnija dijagnoza se postavlja struganjem (skarifikacijom) promenjenog dela kože. U težim slučajevima pored pruritusa mogu biti prisutni i nervni simptomi.

Vaši: kod teške i masovne infestacije svrab je uvek prisutan ali nekad kod slabije infestacije može i izostati. Vaši se mogu detektovati golim okom kada su prisutne u krznu, zatim mikroskopskim pregledom dlake i kožnim skarifikatom.

Prstenasti rep je prilično često oboljenje u morskog praseta. Uzročnik je Trichophyton mentagrophytes – dermatofitna gljivica. Na koži dolazi do gubitka velike količine dlake, koža je obično pokrivena ,,krljuštima’’ ali može biti i vidno inflamirana uz prisustvo svraba. Dijagnoza se postavlja isključivo direktnim mikroskopskim pregledom kože i dlake iz lezijama zahvaćenog područja.

Alopecija - gubitak dlake bez pruritusa, najčešće može biti rezultat žvakanja dlake od strane drugih zamoraca i majke ili posledica samostalnog žvakanja. Nutritivni poremećaji u vidu nedostatka vitamina C mogu takođe biti uzrok alopecije. Usled nedostataka grubih vlakana zamorci često čupaju sopstvene dlake, što često znaju raditi i iz dosade. Još bi trebalo napomenuti da se u gravidnih ženki može javiti alopecija koja nakon partusa iščezava.

Od bakterija  koje izazivaju oboljenja kože trebalo bi svakako spomenuti Streptococcus zooepidemicus koji može biti uzročnik masovnih abscesa na koži. Isti ovaj uzročnik može prouzrokovati cervikalni limfadenitis. Limfni čvorovi mogu pucati a iz njih se provaljuje belo - žuti gnoj. Staphilococcus aureus izaziva pododermatitis - oteklinu i ulceracije na jastučiću šapice. Uzročnik se naseljava na lezije na koži. Ovo oboljenje je u direktnoj vezi sa uslovima držanja i podom kaveza.
 
Kako bi odredili šta je uzrok promena na koži i adekvatnu terapiju, dermatološki pregled kod veterinara je neophodan. Kako kožne bolesti liče jedna na drugu, skarifikatom promenjenog mesta se može dobiti jasna smernica u daljoj dijagnostici i terapiji.