Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Pre par dana, hrčak je počeo veoma dugo da spava i da ne reaguje ni kada mu se unese hrana u kavez. Kada se smiluje da izadje tetura se i pada. Izadje iz kućice da vrši nuždu i zaspi na pola puta do kuće kada se vraća nazad. Inače je hodao po kavezu skoro zatvorenih očiju. Od jutros leži nepomično i ukočeno, do jutros je normalno disao a sada ne mogu da osetim puls. Da li je moj hrčak uginuo ili zaspao? Pozdrav i hvala unapred, Saveta

O: U literaturi se pominje mogućnost da hrčak upadne u neki vid hibernacije - zimskog sna, međutim to se događa ako su temperature spoljne sredine niske.

Ako se hrčak drži na sobnoj temperaturi, mala je verovatnoća da spava zimski san. Hibernacija se poznaje po tome što je hrčak nepomičan, slabog pulsa i niske frekvencije disanja, telesna temperautra je niska, tako da hrčak deluje kao da nije živ, međutim detaljnjim posmatranjem moguće je primetiti kako mu se pomeraju dlačice oko ušiju.

Razlog slabije aktivnosti hrčka može biti i zbog nekih nutritivninih nedostataka (B - vitamin, E vitamin itd.), slučajnim trovanjem, povredom, postojanjm patoloških procesa na CNS-u. Naime, deficit  vitamina E može izazvati pojavu nekroze mozga, što posledično može dovesti do pada aktivnosti, pareze, paralize, nekoordinisanog kretanja, pojave tonično - kloničnih grčeva itd. Deficit vitamina B može izazvati pojavu slabije reakcije na stimuluse iz spojašnje sredine, usporene reflekse, promene na koži itd.

Hrčak je veoma aktivna noćna životinja koja se može povrediti tokom tih aktivnosti, tako da bi zadobijena povreda onesposobila životinju neko vreme koliko je potrebno da se odigraju regenerativni procesi i tkivo vrati svoju prvobitnu funkciju. Može doći i do pojave moždanog udara, naročito kod starijih životinja (1,5 - 2 god.),  i u zavisnosti od toga da li je masivniji ili ne, posledice po životinju će biti različite. Brže će se oporaviti ili će za njen potpuni oporavak biti potrebno više vremena. Posle moždanog udara je moguć i letalni ishod.

Predlažem Vam da posetite veterinara kako biste otklonili svaku sumnju.

OZNAKE:

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak