ana_jovanovic2a


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Naš sijamac (kastriran) ima 4g., kada vidi na stolu u činiji jabuke on poludi, popne se na sto počinje da se mazi o jabuke i gricka ih. Ili kad vidi u kesi, kesu pocepa i počinje grickanje i maženje. Da li postoji neko objašnjenje za ovo njegovo ponašanje? Hval


O:
Razlog zašto se mačke trljaju o predmete je taj da žele da ostave svoj miris na predmetima, trljanjem obraza mačke luče feromone koji njih same umiruju tako da tu aktivnost doživljavaju kao krajnje prijatnu.


Predmeti o koje se trljaju se biraju nasumično ali često su povezani i sa posebim značenjem. Naprimer, mačke se često trljaju o svoje vlasnike, o druge životinje kao i o predmete sa kojima su često u kontaktu. Na taj način ostavljaju svoje mirise i ostvaruju posebnu bliskost sa drugim živim bićima. 

Jabuke same po sebi nemaju neku posebnu specifičnost zbog koje bi mačkama bile privlačne. Iz nekog razloga Vašem mačku jesu, ali to ne predstavlja nikakvo patološko ponašanje i nije ga potrebno korigovati. Jedino objašnjenje može biti u vezi sa mirisom jabuke ili mirisa iz prirode koji su na jabukama, a koji posebno znače mačku.

 

OZNAKE: