Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam rusku plavu macu, staru godinu i tri meseca. Odskora je počela da piški po peškirima u kupatilu. To se ranije nije dešavalo, ima svoju posudu sa peskom i uvek je vrlo uredno obavljala nuždu. Pre tri meseca je sterilisana i potpuno je zdrava, razigrana i neverovatna maza. Noćas sam sklonila peškire, ali se ona popiskila na peskir na stolici, na terasi, gde inače voli da leži i spava.
Molim Vas za savet. Vukica

O: U prirodi mace zatrpavaju svoj izmet i na taj način prikrivaju svoj miris, a samim tim i svoj trag.

U kućnim uslovima mace se veoma brzo naviknu da vrše nuždu u posudama za obavljanje nužde (mačji WC ispunjen peskom). Pesak u mačjem toaletu se mora redovno menjati, jer u protivnom mace mogu da  izbegavaju  da vrše nuždu u njemu. Morate voditi računa o tome da posude sa hranom i vodom ne budu na istom mestu gde je i posuda za pesak, jer će pojedine mace tada izabrati drugo mesto za vršenje nužde.

Kada osete da im je područje ugroženo, nesigurne mačke mogu da vrše nuždu i na drugim mestima u stanu, koja smatraju važnima i na taj način počnu da obeležavaju ta mesta, a samim tim i da se osećaju sigurnije. Razlozi koji dovode do ove pojave mogu biti raličite prirode (nepoznati mirisi, strah ili negodovanje zbog nekog Vašeg postupka). Važno je naglasiti da zbog ovakvog ponašanja nikada ne kažnjavate mačku jer će to samo pojačati nesigurnost.

Verovatno se kod Vaše mace radi samo o privremenom problemu, čiji uzrok treba pronaći i odkloniti ga, tako da, pokušajte da se setite vremena kada su problemi počeli i detalja vezanih za taj period. U slučaju da mačka nastavi sa ovakvim ponašanjem, pokušajte da joj privremeno ograničite kretanje. Takođe, možete da koristite sprejeve odbojnog mirisa, koji će je odvraćati od vršenja nužde na mestima koja nisu za to predviđena.

OZNAKE:

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak