Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam kuniće i  već 3. okot mi ugine sa tri nedelje i to u roku od nekoliko sati. Bila sam kod veterinera i dobila sam lek "Trisulfon" i trebali su kao biti u redu. Molim vas reci te mi šta da radim i šta bi to moglo biti da svaki put uginu sa 3 nedelje? Jedan okot mi je prošle godine na proleće bio i svi su preživeli. Ali sam zećici davala van kaveza hranu i nisu tu hranu jeli, a sad ovi jedu tu hranu. Jel možda to razlog? Danijela

O: Razlog uginuća celog okota kunića mogu biti neadekvatni uslovi života ili infekcija.

Kunići se rađaju bez dlake, slepi i gluvi. Sa starošću od 2 - 3 dana dobijaju krzno, a oči i uši im se otvaraju do 10. dana starosti. U prvih sedam dana života kunići nemaju mogućnost da regulišu telesnu tempertauru, te je neophodno da je majka stalno prisutna i da ih greje. Održavanju telesne temperature u prvim danima života doprinosi i krzno koje majka očupa sa svog stomaka i time obloži leglo.

Ukoliko je suviše niska temperatura prostora u kojem se nalazi leglo, ili se lelo nalazi na promaji, moguće je da mladunci nazebu i da im padne imunitet, pa lakše dolazi do izbijanja infekcije, koja se zatim lako širi sa jedinke na jedinku.

U prve 2 - 3 nedelje mladunci sisaju, najčešće samo 2 puta dnevno i potpuno zavise od majčine nege. Kasnije, sa najranije dve nedelje starosti zečići pored majčinog mleka koriste i čvrstu hranu. Sve ono čime se hrani majka, oni pomalo grickaju, kako bi kasnije samo konzumirali čvrstu hranu.

Međutim, pojedina hrana iako je za majku odgovarajuća, mladuncima može smetati. Svežu hranu, sveže voće i povrće ne treba da se nađe u kavezu gde su mladunci. Mladunci, čiji digestivni sistem nije dovoljno razvijen, teško vare svežu hranu. Sveža hrana stvara veliku količinu gasova što izaziva nadimanje i otežano varenje, a neretko može dovesti do smrti. Iz tog razloga se sveža hrana ne daje kunićima koji su mlađi od 6 meseci.

Mnogi mikroorganizmi mogu biti razlog uginuća mladih, te bih vam savetovala da se obratite veterinaru pre narednog parenja, kako bi pregledao ženku i mužjaka, uzeo potrebne uzorke za analizu i ukoliko je potrebno prepisao terapiju.