ana_jovanovic2a

Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam ženku kunića staru oko 2 godine. U poslednje vreme je promenila ponašanje. Ne voli kad ostane sama u kući (na par sati), sklanja obuću ukućana, kad neko od ukućana dođe u stan, ona frkće na njegova stopala i ako se ukućan pomeri prema izlaznim vratima, tad hoće i da gricne za nogu. Uvek ide u prostoriju gde ima nekoga. Postala je mnogo više mazna nego inaće. Interesuje me da li ima neki zdravstveni razlog nagle promene u ponašanju i šta bi mogao biti uzrok.  Unapred zahvalna, Branka

O: Kunići su miroljubive životinje koje inače nisu sklone agresiji. Veoma su društveni, vole igru i najradije se igraju i najaktivniji su ujutro i uveče pa je to najbolje vreme kada ga možete pustiti iz kaveza. Tokom dana kunići vole da spavaju i dremaju i tada bi trebalo izbegavati insistiranje na bilo kakvoj komunikaciji i uznemiravanju. Kontakt sa ljudima je veoma bitan i potrebno je ostvariti ga postepeno i od najranijih dana. Takođe možete ga navići na držanje u rukama i dodire drugih ukućana. Agresivnost se može javiti usled neadekvatne nege i ukoliko je kunić držan u kavezu lišen kontakata sa ljudima, duže vreme.

Dovoljno prostran kavez je preduslov da se životinja oseća komforno što ga oslobađa dodatnog stresa. Što je kavez prostraniji - više prostora mu ostaje za skakanje, trčanje, igru i to će ga učiniti srećnijim i mirnijim. Uzrok ponašanja koje ste opisali može biti i dosada pa je zato važno životinji obezbediti i igračke koje će mu držati pažnju. Ponašanje Vašeg kunića nije indikator nekog zdravstvenog poremećaja pa Vas zato savetujem da kuniću posvetite više pažnje, a u toku dana, kada ostaje sam, obezbedite mu igračke i zabavu u dovoljno prostranom kavezu (radije nego da ga ostavite slobodnog u stanu). S obzirom da kunić pripada glodarima normalno je da gricka sve dostupne predmete pa to možete suzbiti tako što ćete mu obezbediti drvo za glodanje, mineralni kamen i određene poslastice za kuniće.

 

OZNAKE:

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak