Aleksandra Todosijevic, DVM


Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.
Pet centar, Autoput za Novi Sad 124 (Zemun Park), Zemun

P: Već dva meseca jednogodišnja mačka ima ranu na usni koja je bolna i stalno je iste veličine. O čemu se radi? Nevena
O: Usna šupljina je izložena raznim štetnim uticajima. Pored povremenih povreda u usnoj šupljini, mnogo češće se susrećemo sa upalnim procesima na desnima kao i promenama na zubima. Kako su psi i mačke mesožderi, zdrav zub im je veoma važan, uprkos činjenici da se kao kućni ljubimci hrane znatno drugačije od svojih predaka i rođaka koji žive u divljini.

Ako šapom dodirne usta, vaša mačka vas nesvesno upozorava na problem u ustima, a ako vam se čini da mu je cilj gornja usna, nežno zavrnite usnu unazad i pažljivije pogledajte. Ako primetite ranu, postoji mogućnost da se radi o eozinofilnom granulomu, koji sam po sebi nije posebno opasan, ali može biti uporan i mučiti vašu mačku ako ne zatražite intervenciju veterinara.

To je bolest ili stanje koje se javlja usled prekomerne reakcije eozinofila (belih krvnih zrnaca). Nivo eozinofila u telu se obično povećava tokom parazitskih invazija, ali ponekad se, kao što je ovde slučaj, njihov broj takođe povećava kao odgovor na hranu, polen, buve ili prašinu. Alergije i genetska predispozicija mogu kod nekih mačaka dovesti do prekomerne reakcije eozinofila i posledično do oštećenja kolagena (sastavni deo kože).

Kompleks eozinofilnog granuloma javlja se u tri oblika, poput granuloma, plaka ili čira.

Eozinofilni ili linearni granulom najčešće se javlja kao otok na usnama i bradi ili kao duga, uska lezija na zadnjem delu butine. Eozinofilni plak se nalazi kao dobro ograničene promene na stomaku, unutrašnjosti butine i vratu. Kod mačaka koje pate od ovog oblika, takođe se javlja intenzivan svrab. Eozinofilni ili indolentni čir obično se nalazi na ivici gornje usne, ali se ponekad može naći i na zadnjem delu jezika. Ovo je najčešći oblik eozinofilnog kompleksa granuloma.

 

OZNAKE: