Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Moja mačka ima problem sa gojaznošću koji joj smeta (teže diše) i moja porodica i ja se plašimo da će uskoro uginuti (od srca ili otežanog disanja), pa bih vas zamolila da mi napišete kako da sprečim da se to dogodi.
Unaprad zahvalna, Katarina

O: Kada je u pitanju ishrana životinja potrebno je naći pravu meru odnosno ravnotežu između unosa energije (kalorija) i njene potrošnje, na šta utiče veliki broj faktora kao što su, između ostalog, starost mačke, nivo aktivnosti (neaktivne mačke, mačke koje žive u zatvorenom - zahtevaju manje energije).

Proverite telesnu težinu Vaše mačke i opipajte joj rebra. Mačke koje unose previše kalorija imaju sloj potkožnog sala koji se najlakše može uočiti u predelu rebara.

Gojaznost pasa i mačaka je sve češća pojava. Ona u stvari predstavlja nakupljanje masti u organizmu i na taj način povećanje telesne težine. Najčešći razlog je povećan unos hrane i smanjena fizička aktivnost.

Gojaznost može biti jedan od predisponirajućih faktora za pojavu oboljenja kao što su šećerna bolest, kardiovaskularne bolesti, bolesti jetre, lokomotorni problemi (problemi u kretanju), smanjenje reproduktivne sposobnosti, problemi sa kožom ... Kod gojaznih životinja povećan je rizik uvođenja u anesteziju kao i buđenja iz anestezije.

Odvedite macu na veterinarski pregled kako bi se postavila dijagnoza, odredio stepen gojaznosti i u dogovoru sa veterinarom preduzele odgovarajuće mere. Tu se u prvom redu misli na poseban režim ishrane nekom od hrana iz programa veterinarskih dijeta, a koje imaju za cilj smanjenje telesne težine. To su niskokalorične hrane pomoću kojih se može korigovati telesna težina, a da se ne naškodi zdravstvenom stanju životinje.

U asortimanu naše veterinarske apoteke možete naći sledeće hrane za ishranu gojaznih mačaka sa ciljem smanjenja telesne težine: r/d (Hill's) i Obesity cat (Royal canin).

OZNAKE:

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak