Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam mačka starog dve i po godine. Zanima me da li je prestar za kastraciju i koje bi promene nastale u njegovom ponašanju u tom slučaju. U pitanju je isključivo kućni mačak. U poslednje vreme mnogo češće pokazuje svoje  "karakteristike", pa se nadamo jedinom rešenju. Unapred zahvalna, Jelena

O: Za problem koje stvaraju polno zreli mačori, kastracija je jedino rešenje. Dostizanjem polne zrelosti, mačori postaju agresivniji, skloni su lutanju, obeležavanju teritorije itd. Kastracija predstavlja rutinsku operativnu proceduru kojom se uklanjaju polne žlezde, pod opštom anestezijom.

Postupak je jednostavan, a postoperativni oporavak brz. Mačak se može sterilisati u bilo kojem starosnom dobu, pod uslovom da je zdrav, u dobroj kondiciji i da po proceni veterinara može biti podvrgnut opštoj anesteziji.

Posle uklanjanja testisa, dolazi do opadanja nivoa polnih hormona i pojavljuju se određene promene u ponašanju. Period posle kojeg vlasnici mogu uočiti promene u ponašanju svog ljubimca je različit, može posle par nedelja, pa čak i do 6 meseci, jer do tog perioda može polako opadati nivo polnih hormona.

Kastrirani mačori postanu mirniji, umiljatiji i veći deo svog vremena provedu u druženju sa čovekom i izgradnji prijateljskog odnosa, što svakako svakom vlasniku prija. Mačori gube potrebu da obeležavaju teritoriju i miris mokraće im postaje manje neprijatan.

Problem koji se javlja kod kastriranih životinja je vezan za neminovno povećanje telesne težine ako vlasnici ne reaguju na vreme. Kastrirane životinje imaju snižen metabolizam za 30%, a povećava im se apetit, pa se tako mačori mogu ugojiti i stvoriti sebi neke od zdravstvenih problema koje sa sobom nosi povećana telesna težina.

Preporuka je da se kastrirane mačke hrane hranama koje su namenjene takvoj kategoriji, a u ponudi Pet Centra postoji veliki izbor hrana namenjenih kastriranim mačorima, različitih proizvođača. Osnovna im je karakteristika da svojom recepturom zadovoljavaju sve potrebe organizma, a imaju smanjen nivo masti, pa sprečavaju gojenje. Pored kalorijske kontrole, ove hrane imaju i mogućnost da održavaju PH urina u kontrolisanim granicama čime preveniraju pojavu urinarnih poremećaja.

OZNAKE: