Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Maca je do sada bila zdrava, a ima oko dve godine. S vremena na vreme se zakašlje kao da  ima nešto u grlu. Jede, ali mnogo manje nego pre. Nije kućna mačka, beži od ljudi osim od mene jer je hranim i mazim. Zato mi je teško da je odnesem veterinaru, a žao mi je da se muči. Molim  Vas da mi odgovorite kako mogu da joj pomognem?
Vesna

O: Kašalj je refleksna odbrambena reakcija organizma, koja je izazvana nadražajem tusigenih zona. 

Kao nadražaj na kašalj može da deluje zapaljenski proces (bakterijski, virusni i sl.), strano telo, paraziti, slina, krv, prašina, polen, hladan vazduh i slično. Kašalj se može javiti kao problem organa za disanje - infekcije grla, dušnika, bronhija, pluća  ili  može biti simptom kardioloških problema tj. sekundarni kao poremećaj funkcije srca.

Treba razlikovati kašalj provociran gutanjem i inhalacijom nečega što iritira grlo – iritirajuće materije, toplota. Plitak kašalj nastaje od uzroka koji su u početnom delu organa za disanje, a dubok kašalj je uglavnom posledica promena u bronhijama i plućima. Takođe treba razlikovati kašljanje od kijanja, jer ovi slični znaci mogu da se jave kod rinitisa (upale sluzokože nosa), sinusitisa (upale sinusa) i regurgitacije. Kod kijanja  se javlja snažno eksplozivno izbacivanje vazduha, bez otvaranja usta, dok kod kašlja su usta obično otvorena.

Može se javiti kod većeg broja različitih oboljenja pasa i mačaka, kao što su: zapaljenja disajnih puteva, tumori, alergije, slabosti srca, paraziti, kao i simptom infektivnih oboljenja.

Takođe je moguće da se radi o nakupljenoj dlaci u digestivnom sistemu, koja joj smeta i pokušava da je iskašlje. Za tu svrhu postoje posebni preparati i hrane kojima možete da joj pomognete (''Malt soft'' - pasta, Catlax - gel,  ''Hairball control'' i ''Intense hairball'' hrane za izbacivanje dlake).

Ono što vam takođe predlažem je da macu očistite od unutrašnjih parazita. Za tu namenu vam iz naše ponude predlažem Vitaminthe pastu.

Ako maca kašlje samo povremeno i dobrog je opšeg stanja, verovatno da nema razloga za brigu, ali bi moja preporuka svakako bila (zbog pada apetita) da je ipak odvedete na pregled, kako bi otklonili i najmanju sumnju o postojanju oboljenja.

OZNAKE: