ana_jovanovic2a


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Imam zeca, lavlju glavu, koji je nedavno imao alergiju koja je rezultirala opadanjem dlake. Taj problem je riješen, ali su na dlaci oko ogoljenog područja zadržala krema kojom sam ga liječila i već duže stoji i neće da se makne. Ja sam pročitala da se zečevi ne smiju kupati, stoga nisam to ni pokušavala. Zanima me da li je to tačno, ukoliko jeste postoji li alternativno rešenje da čišćenje? Unaprijed hvala! Dajana

O:
Kunići su u odnosu na druge životinjske vrste osetljiviji na stres, pa kupanje, koliko god nežno bilo, njima je nepoznato i plaše ga se.

Najbolje rešenje bi bilo lokalno obrisati krzno pamučnom krpicom i rastvorom šampona. S obzirom da je u pitanju masna materija, ništa drugo sem šamponiranja krzna neće biti delotvorno.

Ipak, u situacijama kada je kupanje neizbežno, morate ga sprovesti. Kunić se kupa šamponom namenjenim baš toj vrsti životinja.

U Pet Centru možete naći šampon za kuniće Greenfields rabbit shampoo.

Kunić se kupa oprezno, vodom koja je mlaka. Treba ga polivati vodom, izbegavajte tuširanje. Glavu i uši ne kvasite. Napravite rastvor šampona, pa ga njime polijte i blago šampon umasirajte u krzno do kože. Zatim detaljno isperite šampon. Jako uprljano područje tela možete dva puta šamponirati.

Nakon ispiranja kunića smestite u toplu prostoriju i upijte vlagu sa tela pamučnim peškirom. Sušenje fenom se sprovodi oprezno jer im zvuk fena i topao vazduh takođe mogu uneti nemir. Fen se nikada ne podešava na najvišu tempraturu već na srednju i drži dalje od tela kunića.

Ukoliko postoji mogućnost, najbolje rešenje je da operete samo taj uprljani deo tela.

Sve vreme motrite na pokazatelje straha; ubrzano disanje, oglašavanje, drhtanje, panično bežanje, slaba toničnost muskulature itd. Ukoliko kunić počne da pokazuje neke od simptoma, kupanje treba obustaviti.