mirjana

Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Zanima me jako u vezi sa dijamantskim golubićima kakav tip ishrane treba da imaju u toku ležanja na jajima i nakon njihovog izlegnuća? Da li treba da im se daje posebna hrana tokom odgajanja ptića? Takođe, kakav tip hrane ptići treba da jedu s obzirom da će ih roditelji hraniti? Hvala unapred. David

O: Dijamantni golubići imaju godišnje nekoliko legala.

U kavez im je potrebno postaviti gnezdo poput onog za kanarince, koje će oni sami ispuniti raznim materijalom, kao što je suva trava, slamke i slično, to im moramo staviti na raspolaganje u dovoljnim količinama. Na gnezdu sede oba roditelja, mužjak po danu, a ženka noću.

Ženka snese dva jaja, iz kojih se nakon 13-14 dana izvale mladi. Prve dane roditelji mlade hrane "golubljim mlekom", posebnom izlučevinom voljke. Mladi vrlo brzo rastu i gnezdo napuštaju već u starosti od 11-13 dana, ali ih roditelji i dalje hrane.

Potpuno osamostaljene mlade treba odvojiti u poseban kavez. Sazrevaju sa otprilike pet meseci.

Ishrana dijamantnih golubića je jednostavna. Glavnu hranu predstavljaju proso, bar i svetlo seme (glanc) kojima treba dodavati male količine crnačkog semena (niger), maka i sličnog sitnog semenja.

Vole da jedu i semenke divljih trava. Redovno im treba davati seckanu zelenu hranu. Jednom nedeljno preporučljivo im je dati tvrdo kuvano jaje. U smrvljeno jaje može se umešati i mala količina nekog tvrdog keksa. Stalno im na raspolaganju treba biti posudica sa sitnim šljunkom i peskom (tzv."grit"), koji im služe kao izvor potrebnih minerala, ali im ti sitni kamenčići pomažu i pri varenju tvrđe hrane.

Povremeno im se može dati i neki vitaminski preparat namenjen pticama, a za vreme ležanja na jajima i tokom ishrane mladunaca preporučuje se dodavanje ovih preparata u ishrani, kako biste potpomogli ženki i ptićima u pravilnom izleganju jaja i razvoju.

OZNAKE: