Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Dobila sam pre dve godine par tigrica  - ženku i mužjaka. Mužjak mi je pre nekoliko meseci dobio proliv, bio naduven nedelju dana u toku kojih sam mu davala antibiotik dva - tri dana, i na kraju je na našu veliku žalost uginuo. Nabavili smo drugog mužjaka koji se lepo uklopio sa ženkom. Ženka je već nekoliko dana nakostrešena, često se češka, čini mi se da ima neke promene na perju oko glavice i vrata. Deluje kao da ima beličaste naslage na krajevima perja. Izmet joj se izmenio - tečniji je i zelenkast. Lepo jede, ali ubrzano diše i jako me brine njena nakostrešenost. Mužjak za sada deluje normalno. Iz Kragujevca smo i ovde nema bas nijedan veterinar koji zna nešto više o papigicama.

Molim vas da mi pomognete i odgovorite što pre jer se plašim da će uginuti.
Hvala unapred, Suzana

O: Gastrointestinalni problemi kod ptica su dosta česta pojava, naročito u toku prelaznog perioda (smena godišnjih doba), pa se ptice s vremena na vreme izlože negativnim klimatskim uslovima.

Promaja, niske temperature, velika temperaturna razlika između dnevne i noćne temperature, visoka vlažnost vazduha, kvašenje ptica kada nije dovoljno toplo itd., sve to mogu biti faktori koji će narušiti imunološki status i dovesti do pojave bolesti. O simptomima i izgledu bolesne tigrice, možete pročitati ovde.

Svrab i promene na perju mogu biti posledica dejstva ektoparazita ili neke kožne infekcije. Terapija je različita. U slučajevima da je u pitanju pojava ektoparazita, primenjuju se ektoparazitici, dok se u slučaju infekcije kože primenjuju antimikrobni lekovi. U terapiji gastroentitisa najčešće se koriste antimikrobni lekovi, uz dodatak vitaminsko-mineralnih i aminokiselinskih preparata i poboljšanja uslova držanja (otklanjanja faktora koji su doveli do pada otpornosti organizma).

Preporučujem Vam da razdvojite ptice, kako ne bi oboleo i mužjak koji za sada ne pokazuje znake bolesti. U našoj ponudi možete naći preparate koji se koriste za uništavanje ektoparazita: Avisan sprej i Verminex kapi. Od vitaminsko-mineralnih preparata imamo Aminovitamini i Opti - vit.

Da biste sproveli na vreme adekvatnu terapiju, morate voditi pticu kod veterinara. Davanje antibiotika bez pregleda i bez rezultata antibiograma je pogrešno, pa tako i uz antibiotsku terapiju (naročito ako je pogrešna) može doći do uginuća ili pogoršanja stanja.

OZNAKE: