Ana Jovanovic, DVM


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Koju kolicinu hrane treba da pojede ptić vrane ispao iz gnezda...dnevno ?

O: Vrane pripadaju redu ptica Corvidae, familiji Passeriformes. Do danas je opisano preko 40 različitih vrsta ovih ptica koje naseljavaju skoro sve kontinente. Sve ptice koje pripadaju ovoj grupi ptica karakteriše sjajno crno perje i veličine koje ne prelaze 50 cm (od repa do kljuna). U prirodnim uslovima smatra se da dožive oko 10 godina dok u zatočeništvu mogu i duplo duže da požive. Uspoređujući ih s drugim pticama, ova se vrsta smatra jednom od najinteligentnijih.

U prirodi, ove ptice pripadaju svaštojedima. To znači da se hrane različitim zrnevljem, bobicama, insektima, jajima drugih ptica, lešinama,... Smatra se da mlade ptice ostaju u gnezdu do 6-7 nedelje života. Dakle, do tog vremenskog perioda su u potpunosti zavisne od majke. Nakon tog perioda, one se postupno osamostaljuju i odmah po izlasku iz gnezda sposobne su da uzimaju hranu kao i odrasle jedinke.

Dok su one još male (do 6-7 nedelje života) moguće im je pripremati obroke i na taj način osigurati optimalni unos svih potrebitih nutritivnih elemenata u organizma. Tako, moguće napraviti obrok od sitnih insekata, kuvanih jaja, glista kao i vitaminsko-mineralnih preparata namenjenih za ptice, koji su dodatno pojačani kalcijumom. Sve navedeno se pomeša u jednoličnu masu koja se malim ljubimcima direktno stavlja u kljun. Ovako pripremljeni obrok može osigurati prikladni rast i razvoj, a sve kao bi ljubimac mogao izrasti i stvoriti sve osnovne preduslove za samostalni život u prirodi.

Ne postoji tačna količina hrane koju mali ptić vrane treba da pojede, ali neka preporuka je da mu na svakih 1,5 vremena dajete baš po malo, a glavni indikator da je ptica gladna jeste ukoliko krene da se oglašava.

Uvek možete potražiti pomoć od ugruženja za zaštitu ptica.