Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Kupio sam pticu kod vas 01.07.2009. godine, u pitanju je Plavi Penant, polako se prilagođava na sredinu i na ukućane. Zanima me koja je hrana najbolja za mog ljubimca. Ja mu dajem suncokret i belo semenje, od voća mu dajem jabuku i bananu (da li sme jos neko voće da jede?), a od povrća jede šargarepu, krastavac i neljutu papriku (da li sme još nešto da jede?). Sipinu kost jos nije grickao koliko sam mogao primetiti (da li je to neki problem ili će vremenom početi da je gricka?). Da li je dovoljno od osnovne hrane samo ove vrste semenja ili mi preporučujete još neku vrstu hrate? Da li bih mogao kod vas kupiti neke minerale ili dodatke ishrani obogaćene vitaminima? Hvala najlepše, Nikola '91

O: U zatočeništvu, penanti se hrane semenjem suncokreta, ovsa, prosa, svetlog semena, kanarinskog semena, konoplje, sirka šećerca, američkog sirka, graorice i stolnog graška, uz obavezan dodatak mineralno - vitaminskog kompleksa.

Najbolje je da koristite već gotove mešavine zrnaste hrane. Ljubitelji su voća i povrća koje im se daje u većim komadima zato što hranu konzumiraju držeći je u nozi, a ne kljucanjem. Neobično vole maline i kupine, ali se to voće ne praktikuje zbog lake kvarljivosti, pa se uglavnom hrane jabukom, spanaćem, šargarepom, krastavcem, slatkom paprikom, peršunom ... Sve što date od sveže hrane, a ostane nepojedeno, potrebno je ukloniti posle nekog vremena (par sati - da ne bi došlo do kvarenja / truljenja). Što se tiče sipine kosti, ne postoji problem. Da li će je grickati ili ne, to je njegov izbor, važno je da mu bude na raspolaganju.

Od vitaminsko -  mineralnih dodataka za ptice, iz naše ponude Vam izdvajamo:

OMNI - vit: Posebna mešavina vitamina i amino - kiselina za ptice. Daje se za optimalno celokupno stanje, u slučajevima slabosti i stresa, kada je otpornost smanjena usled infekcije. Glavne osobine su mu brži i sigurniji rezultati, snažan i efikasan, zadovoljava potrebu za vitaminima i amino - kiselinama. Doziranje: jedna ravna kašika na 250 ml vode ili 100 g meke hrane.

MUTA - vit: Posebna mešavina vitamina i amino kiselina sa ekstra velikim procentom sumporaste amino - kiseline i biotina. Daje se za stimulisanje rasta perja tokom mitarenja, u slučaju opadanja perja zbog poremećenog metabolizma, za još lepše perje tokom izložbe, nakon korišćenja antibiotika, za poboljšano funkcionisanje jetre. Glavne osobine su mu da stimuliše rast novog i opšte stanje perja, čuva jetru, pruža optimalan rad metabolizma, sprečava konstantno mitarenje. Doziranje: jedna ravna kašika na 250 ml vode ili 100 g meke hrane.

CALCI - lux: Izvor kalcijuma koji se rastvara u vodi. Daje se za optimalno formiranje skeleta mladih ptica, u slučaju nedostatka kalcijuma. Glavne osobine su mu brz izvor kalcijuma, lako svarljiv, veoma dobro se rastvara u vodi. Doziranje: u slučaju prevencije, dvaput nedeljno ravna kašika na 250 ml vode ili 100 g meke hrane. Pre i posle perioda razmnožavanja, dnevno dve ravne kašike na 250 ml vode ili 100 g meke hrane. Ukoliko je primećen nedostatak kalcijuma, dnevno tri ravne kašike.

AMINOVITAMIN: vitaminsko - aminokiselinski dodatak

OZNAKE: