Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Nimfa je počela da povraća hranu čim je pojede i oči su joj poluzatvorene. Šta da radim? Vanja

O: Vrlo je bitno napraviti razliku između povraćanja i regurgitacije hrane kod ptica. Regurgitacija je normalna pojava kojom se hrana vraća, a predhodi joj zabacivanje glave napred-nazad. Ova pojava može često da se javi kada ptice halapljivo pojedu veliku količinu hrane (posebno poslastice), pa u tom slučaju je potrebno smanjiti količinu hrane. Ponekad je vrlo teško razlikovati ove dve pojave. Povraćanje se javlja kod oboljenja organa za varenje.

Najčešći uzroci koji dovode do povraćanja su infekcije prouzrokovane bakterijama ili gljivicama. Osim toga, povraćanje se može javiti kao posledica prisustva stranog tela, zatim kod proširenja i oboljenja voljke, kao i kod bolesti drugih organa.

Posebnu pažnju treba obratiti na ishranu ptice. Mlade ptice su vrlo osetljive na temperaturu i konzistenciju hrane. Ukoliko dodajete sveže voće i povrće, a nimfa ga ne pojede u roku od 3 - 4 sata, obavezno ga uklonite jer je posle tog vremena podložno kvarenju.

Takođe obratite pažnju da li imate neke biljke u kući, koje bi mogle biti toksično za Vašu nimfu, a ona je mogla da dođe u dodir sa njma.

Bolesna ptica je nevesela, ima nakostrešeno perje, troma, čuči na prečki u kavezu, ne kreće se i nerado uzima hranu.

Svakako da je  najbolje, ako ste u mogućnosti, da posetite veterinara koji će utvrditi tačan uzrok koji je doveo do povraćanja  i započeti sa odgovarajućom terapijom  i sprečiti dalje neželjene posledice (gubitak elektrolita, dehidraciju).

OZNAKE: