Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P:  Molim vas pomozite...Imam morsko prase već dve godine...Čula sam svašta o njihovoj ishrani i sada ne znam šta da mislim. On ima dve posude za hranu u kavezu koje su uvek pune, ali ne pojede više od pola posudice dnevno, ali mu moji roditelji daju previše zeleniša...Pa se plašim može li mu se desititi nešto od tolikog jela?! Tamara

O: Na zdravlje morskog praseta dosta utiče pravilna ishrana. Morska prasad su biljojedi. Suvo seno je baza njihove ishrane, i iz tog razloga uvek mora biti dostupno.

Za ishranu morskog praseta, preporučila bih vam isključivo originalna pakovanja gotove hrane za njih koja vam garantuje pre svega kvalitetan i adekvatan obrok za vašeg ljubimca. Gotova hrana za zamorce sadrži i sušenu travu, adekvatno povrće i  zrnevlje i dr. Medjutim, preporučuje se i dodavanje dodatnih namirnica.

Morska prasad obožavaju voće i povrće, a preporučuje se da im je svakodnevno dostupno. Izmedju ostalog, ono im pomaže oštrenju stalno rastućih zuba. Najbolje je da pokušate sa svim voćem i povrćem koje je i Vama dostupno, od spanaća, celera, paradajiza, šargarepe, paprike, krastavca, jabuke, dinje, breskve, grožđa, jagoda, krušaka. Kao što smo napomenuli, pored sena i sveža trava je poželjna (sa nezagađenih površina, nikako uz puteve), list maslačka itd.

Kako su velike izjelice, treba paziti na količine hrane koju im dajete kako ne bi došlo do preterane težine. Količina gotove hrane za zamorce bila bi 1 kašika dnevno.

Sveža zelena hrana i voće sadrži znatnu količinu vode što smanjuje količinu vode koju morsko prase može konzumirati. Međutim, kao i za svaku drugu hranu, niti s ovim se ne sme preterivati jer prevelike količine zelene hrane mogu rezultovati prolivom.

Bitno je spomenuti da morski prasići vole rutinu, zato nastojite davati hranu u isto vreme svaki dan.  Nagle promene mogu uzrokovati stres. Ako menjate vrstu gotove hrane, učinite to postepeno, dodajući nove hrane u staru. Ishrana prebogata voćem i povrćem može uzrokovati prliv, pogotovo ako uvodite nove vrste.

Kako zamorci ne mogu sintetizovati vitamin C, moraju ga dobijati kroz hranu (lišće karfiola, šargarepa, jabuke, kruške, repa, brokoli, kupus, banana, celer, krastavac...). Nedostatak vitamina C uzrokuje pojavu bolesti - skorbut.

Mnogi vlasnici, nedostatak vitamina C, kompenziuju dodajući ga direktno u vodu za piće (lakša kontrola uzimanja vitamina). Vodu morate svakodnevno menjati.

Dodatne informacije o uslovima držanja morskog praseta pogledajte ovde