Odgovara:
Maja Marinković-Milošević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Nameravam da kupim zeca. Čuo sam da ne smeju da jedu travu, da li je to istina? Da li oni smeju da se kupaju?
Hvala, Strahinja

O: Kao sto i sami znate najčešće rase zečeva koje se drže na našim prostorima su Patuljati zec, Lavljoglavi zec i Ovnoliki zec. U zavisnosti od afiniteta, ljudi se odlučuju za neku od navedenih rasa. Za ishranu zeca, preporučila bih vam isključivo originalna pakovanja gotove hrane za zečeve koja vam garantuje pre svega kvalitetan i adekvatan obrok za vašeg budućeg ljubimca.

Pored velikog izbora hrane u Pet centru možete naći i veliki izbor kako kaveza tako i celokupne dodatne opreme za zečeve. Takođe postoji i specijalna trava za glodare koja je prečišćena i spremljena za direktu upotrebu tako da vlasnici ne bi svojim ljubimcima nenamerno naškodili.

Trava iz našeg okoliša je pre svega veoma zagađena i puna teških metala i dr. nečistoća, tako da biste trebali imati u vidu samo specijalno pripremljenu travu za glodare.

A što se tiče održavanja higijene zeca, neophodno je kao i za svakim drugim bićem redovno uklanjati fiziološke nečistoće jedinke, ali kupanje nije potrebno. Postoji i specijalno prilagođena četka za negu krzna zečeva što je dovoljan dodatak za održavanje pravilne higijene jedinke.