mirjana

Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd


P:
Poštovani, imam nimfu, pre malo više od mesec dana doletela je na prozor. Uhvatili smo je, kupili kavez, hranu, i udomili je. Sada se dosta opustila, peva, igra uz neke melodije, čak se i svadja sa nama, :), ali još uvek se sklanja kada se otvori kavez. Davali smo joj jabuke, šargarepu, banane, ali ne voli da jede. Sredinu od hleba jako voli. Da li to može da predstavlja problem u njenoj ishrani? Dala sam joj hleb, odjednom je počela skroz da širi kljun, uplašila sam se da se nije zagrcnula, ali posle toga je sve bilo ok, pevala je, igrala, spavala. Sada sam isto to primetila igrajuci se sa njom, širom otvara kljun. Ne znam da li zeva, pokusava da podrigne, ako nimfe to rade (?) ili joj je hrana zapala pa joj smeta? Hvala na odgovoru. Ksenija


O: Hleb je najnekvalitetnija hrana za ptice. Najveći udeo u sastavu testenina su ugljeni hidrati, a zavisno od proizvođača mogu sadržati jaja i različita brašna (kukuruzno, pšenično, integralno i slično). Hleb ne treba uvoditi u ishranu ptica zbog mogućnosti predoziranja ugljenim hidratima (šećerom), što kod ptica dovodi do oboljenja i preranog uginuća.

Većina ptica nema enzim potreban za razgradnju ovih ugljenih hidrata pa su oni u potpunosti nesvarljivi, odnosno ptica ih ne može razgraditi u probavi do glukoze.Iz tog razloga savetujemo da posetite veterinara radi procene zdravsvenog stanja.

Nimfe jedu gotovu mešavinu semenki, prilagođenu za nimfe, sveže voće i povrće. Svo voće i povrće mora biti sveže, neprskano, oprano i osušeno. Od voća i povrća nimfi možete ponuditi: jabuke, kruške, banane, belo grožđe, lubenicu, kivi, zelenu papriku, radič, zelenu salatu, šargarepu, brokulu, kelj i ponekad koji kikiriki u ljusci, suncokretove semenke. Ukoliko svežu hranu nimfa ne pojede u roku 3 - 4 sata, obavezno je sklonite jer je nakon tog vremena podložna kvarenju. Nimfa može jesti žumance od tvrdo kuvanog jajeta. Neku vrstu hrane će odmah rado prihvatiti, a neku će prihvatiti tek posle upornog nuđenja. Naravno, nešto će sa oduševljenjem jesti, a nešto tek malo probati, ali svakako treba znati da je raznovrsna i bogata ishrana   veoma bitna za zdravlje i kvalitetan život ovih ptica. Moram napomenuti da je kod svake nove namirnice potrebno postepeno i pojedinačno unošenje u ishranu, kako biste u slučaju proliva mogli znati koja ga je namirnica izazvala. Treba izbegavati kupus i kelj, jer ga neke ptice ne podnose. Nimfe nikako ne bi smele jesti nezdravu hranu kao što je: čips, smoki, suhomesnati proizvodi i sl., a kao što smo napomenuli treba voditi računa da i dozvoljena hrana nipošto ne bude vruća, slana, nekuvana, a voće i povrće nesme biti prskano i neoprano. Uz navedeno, povremeno im u hranu možete umešati i gotove mešavinu trava i povrća (''Salatni mix''), koja sadrži različito povrće, koprivu, maslačak, različak i neven, a dobra je jer predstavlja bogati izvor vitamina.

Ponudite im i minerale u obliku mineralnog peska. U kavez im stavite grančice i sipinu kost za trošenje kljuna. Optimalna količina gotove zrnaste hrane na dnevnom nivou bi bila dve supine kašike, uz povremeno dodavanje svežih namirnica. Dodatne informacije o uslovima držanja nimfi, pročitajte u mom odgovoru pod nazivom Optimalni uslovi za život nimfe.

OZNAKE: