mirjana

Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Interesuje me vrsta ptice Jandaja aratinga (Aratinga jandaya), pa Vam molim za par informacija o ovoj vrsti.

Hvala Vam. Ivan

O: Jandaja aratinga (Aratinga jandaya) su česti kućni ljubimci u Americi i Europi. Iako se prirodno oglašavaju jačim krikom, zbog sposobnosti izvrsnog oponašanja govora ljubitelji papagaja ih rado drže. To je veliki rod papagaja, ukupno ih je 19 vrsta. Danas su, iako još brojne, zbog uništavanja šuma i savana, gde pretežno žive, kao i zbog stalnog izvoza  ugrožene i prirodni im se broj stalno smanjuje. Jandaya aratinga naraste do 30 centimetara. Nastanjuje prašumske područja severnoistočnog Brazila. Mužjak i ženka imaju žutu glavu, grudi, stomak i podrepak. Na glavi je naznačen blagi crvenkasti odsjaj. Kožni  očni prsten je bele boje i elipsastog oblika. Leđa i krila su zelena, a krajevi letnih pera su crne boje. Dugi je rep zelen, a krajnji mu je vrh plavkastocrven, dok je kljun tamnosiv, gotovo crn. Mladim su pticama glava i vrat zelene boje sa tragovima žutog perja, a u celosti su bleđih boja

Žive oko 20 godina. To su drage i umiljate ptice koje su u stanju celi dan boraviti  uz ukućane. Goste i nepoznate ljude uvek dočekuju sa jakim negodovanjem jer na taj način u prirodi teraju uljeze. Za smeštaj im treba osigurati prostrane kaveze, sobne volijere, a s obzirom da su sklone uništavanju drvenih predmeta, dobro im je izraditi ili nabaviti stalak za papagaje gde mogu boraviti tokom dana. Kada su puštene iz kaveza moraju biti pod budnim okom ukućana jer mogu naneti i veće štete drvenim i plastičnim predmetima. Ukoliko se kavez iznosi izvan kuće, vrata treba osigurati sigurnosnom rezom jer većina aratinga brzo shvati princip otvaranja vrata.

Sve vrste aratinga papagaja mogu se uzgajati u veoma prostranim kavezima po sistemu kolonije uz dovoljan broj gnezda kako bi se izbjgle žučne fizičke svađe između ženki.

 

OZNAKE: