Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Dobila sam prelepu nimfu pre 15 dana. Ne znam ništa o njoj osim da je kupljena kod vas i da je najverovatnije mužjak, ne znam čak ni koliko je star. Zanima me da li je potrebna neka vakcinacija i da li postoje neke bitne stvari na koje treba da obratim pažnju. On se brzo prilagodio i već ga puštam da leti po stanu. Jedino što me brine je to što ne znam ništa o njegovom održavanju pa Vas molim za pomoć jer ne želim negde da pogrešim. Milka

O: Minimalne dimenzije kaveza u kome boravi jedna nimfa su 50cm x 30cm x 50 cm. U kavez stavite hranilicu, pojilicu, 2 - 3 drvene prečke ili prirodne grane.

Igračke kao što su zvončići, ogledalca, grančica, takođe trebaju biti na raspolaganju Vašoj nimfi, ali pazite da su od prirodnih materijala. Kavez treba svakodnevno čistiti od izmeta i trulog voća i povrća, a jednom mesečno kompletan kavez oprati u vrućoj vodi i dezinfikovati. Svakodnevno puštajte svoju nimfu da slobodno leti kako bi potrošila energiju dobijenu hranom.

Nimfe jedu gotovu mešavinu semenki, prilagođenu za nimfe, sveže voće i povrće. U kavez im stavite grančice i sipinu kost za trošenje kljuna.

Kod ptica kućnih ljubimaca vrlo je teško tačno odrediti starost. Kod nimfi se otprilike određuje uzrast na osnovu inteziteta boje perja, jarke žute boje perja na glavi, nožice su više roze boje i manje pokazuju rožnatost - navedeni znakovi su uočljivi posle šest do deset meseci starosti. Posle godine dana starosti vrlo je teško odrediti starost (ako se ptica drži u idealnim uslovima, ona će izgledati mlađe i zdravo, ako se drži u lošim uslovima ptica stara oko 10 meseci odaje utisak vrlo stare ptice). Ptice koje dolaze u Pet centar od odgajivača uglavnom su stare od 3 do 6 meseci.

Vašoj nimfi je potrebna stručna pomoć ukoliko primetite da nije aktivna, da je bez apetita, perje je nakostrešeno, oči su zatvorene, izmet je vodenast ili ima proliv, ako ima iscedak iz nozdrva ili očiju, nepravilno diše, kija ili povraća. Vakcinacija nimfi nije potrebna.

Nemojte se uplašiti ako Vaša nimfa ima noćni napad panike. Kada ih nešto uplaši ili trgne iz sna, nekontrolisano počnu da lete po kavezu pa  mogu da se povrede. Najbolje je da je soba u kojoj spavaju mirna i zamračena, a kavez pokrite tamnom tkaninom.

Ptice menjaju perje 1 - 2 puta godišnje (mitarenje). Ovo je za organizam ptica vrlo naporan period i ishranu je potrebno pojačati vitaminsko mineralnim dodatkom.

Iz bogate ponude naših preparata za ptice, izdvojila bi Vam:

OMNI - vit: Posebna mešavina vitamina i amino kiselina za ptice. Daje se za optimalno celokupno stanje, u slučajevima slabosti i stresa, kada je otpornost smanjena usled infekcije. Glavne osobine su mu brzi i sigurniji rezultati, snažan i efikasan, zadovoljava potrebu za vitaminima i amino kiselinama. Doziranje: jedna ravna kašika na 250 ml vode ili 100 g meke hrane.

MUTA-vit: Posebna mešavina vitamina i amino kiselina sa ekstra velikim procentom sumporaste amino kiseline i biotina. Daje se za stimulisanje rasta perja tokom mitarenja, u slučaju opadanja perja zbog poremećenog metabolizma, za još lepše perje tokom izložbe, nakon korišćenja antibiotika, za poboljšano funkcionisanje jetre. Glavne osobine su mu da stimuliše rast novog i opšte stanje perja, čuva jetru, pruža optimalan rad metabolizma, sprečava konstantno mitarenje. Doziranje: jedna ravna kašika na 250 ml vode ili 100 g meke hrane.

CALCI - lux: Izvor kalcijuma koji se rastvara u vodi. Daje se za optimalno formiranje skeleta mladih ptica, u slučaju nedostatka kalcijuma. Glavne osobine su mu brz izvor kalcijuma, lako svarljiv, veoma dobro se rastvara u vodi. Doziranje: u slučaju prevencije, dvaput nedeljno ravna kašika na 250 ml vode ili 100 g meke hrane. Pre i posle perioda razmnožavanja, dnevno dve ravne kašike na 250 ml vode ili 100 g meke hrane. Ukoliko je primećen nedostatak kalcijuma, dnevno tri ravne kašike.

BIO-bad: Posebna sona kupka za ptice. Daje se za gipko perje, za čistu kožu i noge, za sjajno perje. Glavne osobine su opšti opuštajući efekat, efekat čišćenja kože i perja,  ne iritira. Doziranje: jedna ravna kašika na 250 ml vode u prskalici ili kadici.

Nimfe kao i većina ptica vole da se kupaju. U kadicu stavite običnu vodu i povremeno so za kupanje ptica. Voda mora da bude sobne temperature (u letnjim mesecima) ili mlaka (zimi, da se ptica ne bi prehladila, kada kupanje ne bi trebalo da bude često ).

Opširnije o svemu što vas interesuje, pisali smo ovde .

OZNAKE: