ana_jovanovic2a

P.,

Odgovara: Ana Jovanović, dr. vet. med., Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

Hvala, Željko

O: Hipertrofična kardiomiopatija (HCM) najčešća je bolest srca kod mačaka. Reč je o stanju kod kojega dolazi do zadebljanja zidova srčanih komora (ventrikula).Kako se zid srčanog mišića povećava odnosno udeblja tako se volumen u komori smanjuje pa srce automatski prima manje krvi te isto tako šalje manje krvi u organizam. Hipertrofija ventrikula može tako dovesti do zatajenja srca sa posledičnim komplikacijama poput prekomernog nakupljanja tečnosti u plućima ili u organizmu. Uzrok HCM-a je u većini slučajeva idiopatski ili pak nepoznat. Ulogu u nastanku hipertrofične kardiomiopatije kod mačaka mogao bi eventualno imati povišen krvni pritisak ili poremećaji poput hipertireoidizma (povećano lučenje hormona štitne žlezde). Takođe, smatra se da postoji i genetska predispozicija posebno kod persijskih i Maine Coon mačaka.

Od HCM-a mogu oboleti mačke od 6 meseci starosti pa nadalje. Simptomi se međutim najčešće javljaju kod životinja srednje dobi. Nešto češće obolijevaju mužjaci. Simptomi hipertrofične kardiomiopatije mogu biti različiti, a zavise prvenstveno od težine bolesti. Često se simptomi ne mogu opaziti dok bolest već nije dosta uznapredovala. Vlasnici mogu u početku eventualno primetiti nešto ubrzanije disanje i/ili gubitak apetita. Kod nekih se životinja može naglo pojaviti paraliza zadnjih nogu zbog stvaranja tromba u levoj predkomori. Ovakvo stanje najčešće uzrokuje i dosta jak bol. Dijagnoza se postavlja detaljnim kliničkim pregledom, RTG. snimkom (veličina srca) te ehokardiografijom (ultrazvuk srca). Što se tiče lečenja, nažalost ne postoji lijek koji će promeniti tok bolesti. Eventualno ako je došlo do zatajenja srca i posledičnog edema pluća mogu se prepisati lekovi za ublažavanje nastalih simptoma (kiseonikk, fursemid, ß-blokatori, aspirin itd.). U slučaju hipertireoidizma lečenje postoji pa će se tako i brzina rada srce te njegova veličina polako vratiti u normalu. Sama prognoza je dosta promenjiva pa je teško predvideti kojom će se brzinom u pojedinom slučaju bolest razvijati.

Što se tiče ishrane, mačke sa HCM-om trebale bi jesti hranu koja sadrži male količine soli kako bi se sprečilo preterano zadržavanje soli i vode u organizmu. U nekim slučajevima preporučuju se i dodaci ishrani poput taurina i karnitina. Od medicinskog programa hrana mogu se preporučiti Hill's h/d, Hill's k/d i / ili Cardiac od Royal Canina. Navedene hrane se nude u granuliranom / suvom obliku ili vlažnom obliku / konzervama. Možete ih naći u apoteci Pet centra.

OZNAKE: