mirjana

Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam mače staro 5 meseci, živi u stanu, ne izlazi napolje. Pre mesec dana smo primetili da su mu gornje usne otekle i da su se na njima počele stvarati male ranice. Otišli smo kod veterinara koji je rekao da je to zbog pada imuniteta i ponavljaće se. Tom prilikom je opet dobio injekcije. Sada mu se stanje opet vratilo na desnoj strani kod brkova. Mače još nije vakcinisano. Jede Whiskas hranu. Bila bi zahvalna ako bi mi mogli preporučiti neku kvalitetniju hranu za poboljšanje imuniteta. Inače je veoma aktivan, normalno jede i igra se.
Unapred hvala! Natalija


O: Jedna od mogućih reakcija mačaka na pojavu alergija jese i pojava tzv. eozinofilnog granuloma. Najčešće mesto za pojavu ovog tipa reakcije je koža i sluznice. Drugi naziv za ovaj tip alergijske reakcije je i indolent ulcer i najčešće se može videti na gornjoj usni mačke (sa jedne ili obe strane). Najčešće se pojavljuje kod alergijskih reakcija, ali i kod nekih malignih oboljenja. Eozinofilni plak, za razliku od eozinofilnog granuloma, može se videti i na drugim mestima (na unutrašmjoj strani bedara i stomaka) te je najčešće praćena svrabom.

Imunološki sistem životinja obavlja funkciju na takav način da prepoznaje i pokušava uništiti različite uzročnike stvaranjem antitela. Takođe,  neki mačiji virusi, poput uzročnika FIV i FeLV, slabe imunološki odgovor na određene nadražaje. Ako je imunološki sistem preosetljiv ili se pravovremeno ne isključi nastaje alergija ili autoimuna bolest. Sposobnost imunološkog odgovora, uz gore navedene viruse, smanjuje se pod uticajem prisutnosti drugih bolesti, neadekvatne ishrane i štetnih uticaja okoline.

U održavanju odbrambenoig sistema na optimalnom nivou veoma važna je ishrana, koja ne samo da mora zadovoljiti sve potrebe organizma sa nutricionističkog pogleda, nego i sve druge elemente važne za normalni rast i razvoj mladog organizma. Iz gore navedena razloga, savetujem Vam da mu ponudite neke od hrana iz superpremium programa (npr. Brit care Hill`s, Royal Canine, Trainer, Pro Plan, N&D...) koji predstavljaju optimalan izvor svih materija, pa tako i minerala i vitamina. U ponudi apoteke Pet centra možete pronaći i različite suplemente za pobiljpanje opšteg stanja organizma.

 

OZNAKE:

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak