ana_jovanovic2a

Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P:Moja mačka ima 8,5 godina, i veoma je gojazna.. Od svoje 1 godine je sterilisana, i od ta je počela da jede kao utekla od gladi. Primetila sam da veoma teško diše i plašim se da neće  da je srce ubije, tj. da neće možda da dobije srčani udar? Ana

O: Gojaznost je realtivno česta pojava kod sterilisanih životinja. Nepravilna ishrana i manjak aktivnosti vremenom dovodi do nagomilavanja masti u masnim depoima pod kožom i oko unutrašnjih organa. Gojaznost može biti jedan od predisponirajućih faktora za pojavu oboljenja. Potencijalna oboljenja su šećerna bolest, kardiovaskularne bolesti, bolesti jetre, lokomotorni problemi (problemi u kretanju), smanjenje reproduktivne sposobnosti, problemi sa kožom ... Kod gojaznih životinja povećan je rizik uvođenja u anesteziju kao i buđenja iz anestezije. Preporučila bih vam da macu odvedete kod veterinara kako bi preocenio njeno opšte zdravstveno stanje i odradio rutinske analize. Macu hranite specijalizovanim( medicinskim) hranama za gojazne mačke koje imaju za cilj skidanje telesne težine.

U ponudi Pet Centra postoje hrane Obesity (Royal Canin) i r / d (Hill's). Pomenute hrane se tačno doziraju i nude u više dnevnih obroka uz stalno dostupnu svežu vodu. Pored ove hrane, ne treba ništa drugo dodavati, kako bi postigli rezultat.

OZNAKE: