Odgovara:
Bojana Vučetić Čovilo, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Moja maca ima 15 god. Primetili smo da malo jede, puno spava i često pije vodu. Dlaka joj je onako, neuredna, rasčupana, ima na više mesta kao ulepljene snopeve, pod rukom vrlo grguravo. Da li je bolesna? Slađana
O: Stariji ljubimci su podložniji bržem razvoju različitih bolesnih stanja i poremećaja, stoga je potrebno obaviti klinički pregled u ambulanti i tako dobiti uvid u zdravstveno stanje.
Pijenje više vode (polidipsija) može ukazivati na šećernu bolest, bolesti jetre i bolesti bubrega, hormonalni poremećaj, a čak neki lekovi mogu uzrokovati pojačanu žeđ i mokrenje (kortikosteroidi, diuretici...).

U obzir mogu doći i hipertireoidizam (pojačan rad štitnjače), hiper- ili hipo-adrenokorticizam (pojačano ili smanjeno stvaranje kortizola), diabetes insipidus. Međutim, pojačano pijenje može biti i fiziološki proces, npr. jedenjem suve, dehidrirane hrane maca će piti više vode nego kad jede mokru hranu. Takođe, veća temperatura vazduha, kao i suv vazduh, imaju za posledicu pojačani unos tečnosti.

Pojačano pijenje vode je jako važan simptom i ne sme se zanemariti.

Gubitak apetita, kao i odbijanje hrane najčešće povezujemo s nekim bolesnim stanjima kao što su bolesti sistema za varenje (želudac, creva, jetra, gušterača), poremećajima metabolizma (dijabetes), bolestima bubrega, krvi, usne šupljine, mozga, nekih zaraznih bolesti ili parazitarnih invazija (gliste, trakavice...).

Kod Vašeg ljubimca je vrlo bitno da se uskladi ishrana i zdravstveno stanje pa tako ako nalazi pokažu da je došlo do zastoja rada bubrega, trebalo bi da jede hranu za bubrežne bolesnike, a ukoliko je u pitanju dijabetes onda hranu za dijabetičare. Bitno je utvrditi stanje jetre i probave pa prema stanju koristiti ishranu. Zbog toga je neophodan pregled kako bi se pravilno sprovela terapija i ishrana jer je u pitanju stariji ljubimac.

Mački možete osigurati mirno provetreno mesto, lakosvarljivu ishranu, a ukoliko maca ne uzima hranu, možete je hraniti sondom ili brizgalicom direktno u usta. U ponudi su medicinske hran koje su namenjene bržem oporavku od bolesnih stanja, obogaćene energijom i vitaminima i mineralima. Takve hrane možete u željenom razmeru razvodniti do te mere da sadržaj može prolaziti kroz brizgalicu. To su: Royal Canin Recovery pašteta ili Convalescence prah kao i Eukanuba High Calorie konzerva. Takođe, istu namenu ima i pasta Calo-pet (Vetoquinol) koja je pripremljena za upotrebu. Navedene proizvode možete pronaći u apotekama Pet centra.

Zamršena dlaka mačaka predstavlja predispoziciju za nastanak problema sa kožom iz razloga što zamršeni dlačni pokrivač stvara anaerobne uslove koji su pogodna sredina za razvoj bakterija. Zapetljana dlaka zateže kožu, stvara svrab, koža ne diše zbog izostanka aeracije. Koža postaje suva i zacrvenjena tako da se razvija dermatitis.

Dlaku je potrebno raščešljati ili - ako je to nemoguće - neophodno je ošišati životinju.

Predlažem Vam da mačku okupate šamponom namenjenim mačkama (Armonie Naturali - Šampon sa zelenom glinom koja daje dlaci sjaj i mekoću), a potom koristite kondicioner (Armonie Naturali) koji olakšava raščešljavanje. Kondicioner se može nanositi i na suvu dlaku tako da se može koristiti i kada mačku ne kupate.

Takođe, kao dodatnu podršku predlažem Vam da koristite preparate Feli derm i Viacutan Plus, kako bi se koža i krzno što pre oporavili.

OZNAKE: