mirjana

Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam dve odrasle mačke, s time da je jedna teška 3 kg, a druga 7 kg. Dajemo um istu kličinu hrane (otprilike 2-3 puta dnevno) i pratimo da deblja mačka (kastrirani mačak) ne pojede manjoj (kastriranoj ženki) hranu, ali on je i pored toga puno deblji. Redovno posećujemo veterinara (barem jednom godišnje) i rekao je da nema zdravstvenih problema, ali mene njegova težina ipak zabrinjava. Zanima me i koliko često se mačkama sme davati poslastica? Smeju li se davati svakodnevno? Zahvaljujem na odgovoru. Ivana


O: Gojaznost može biti ozbiljan problem kod mačaka pa se preporučuje redovna procena Vašeg veterinara, a kod kuće možete jednostavno preći rukama preko abdomena odnosno preko rebara. Lako ćete osetiti rebra bez debljeg sloja. Struk (pojas iza rebara) treba biti jasno vidljiv gledajući odozgo, a stomak se ne bi trebao njihati pri hodu. Ako ipak niste sigurni, zamolite veterinara za proveru kao i eventualni odgovarajući program ishrane. Poslastice se daju povremeno, ne preporučuje se davati ih svaki dan. Ukoliko je mačka gojazna, treba ih potpuno izbaciti iz ishrane. 

Kastrirane, tj. sterilisane mačke sklonije su gojenju od "intaktnih" mačaka i to treba uzeti u obzir kada se razmišlja o ishrani. Takođe, kućne mačke koje se slabo kreću svakako lakše postaju gojazne od aktivnih mačaka.OZNAKE: