aleksandra

Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam problem sa mačorom starim oko godinu dana. Nedavno su mu se pojavile pege crne boje na desnima, samo na levoj strani, dok je desna strana roze boje. Ali, ovo izgleda da je nešto prenosivo, pošto je počelo po malo da se pojavljuje i na druge dve mačke koje imama. Sem tih pega, vide mu se i kao neki mali plihovi, a čini mi se i da često balavi. Dok kod ostale dve mačke, sem sitnih crnih pega ništa drugo neobično nisam primetio. Molim vas za pomoć. Hvala Nikola

O: Melanin je smeđi pigment koji se normalno nalazi u koži, dlaci i sluzokoži. Lokalno skupljanje melanina dovodi do stvaranja smeđih "fleka", tj. "pega", što dovodi do hiperpigmentacije. Melanin sintetiše melanocit, ćelije bazalnog sloja kože i sluzokože.


To su vrlo osetljive ćelije, čije su funkcije pod velikim uticajem UV zrakova, toplote, mehaničkih i hemijskih nadražaja, a i upalna promena i hormonalna promena može poremetiti njihovu ravnotežu.

Svako slabljenje i usporavanje prirodnih funkcija ćelija sluzokože odražava se na funkcijama melanocita.

Oni neravnomerno nakupljaju i slabije sintetizuju melanin pa zato tamni pigment do površine ne dospeva ravnomerno i ne raspoređuje se ravnomerno, u nekim ćelijama ga ima više, odatle im i naziv hiperpigmentacije.

Hiperpigmentacija desni koju opisujete može biti posledica zapaljenskih procesa u usnoj duplji. Mogu pored desni da budu zahvaćeni i meko nepce, ždrelo, jezik i usne. Uzroci mogu biti virusna, bakterijska infekcija, pad imuniteta itd. Klinička slika oboljenja zavisi od tkiva koje je zahvaćeno.


Do pojačanog slinjenja može doći iz nekoliko razloga. Za početak treba spomenuti bolesti zubi (npr. prelom zuba), strana tela u usnoj duplji kao i gingivitis odnosno upalu zubnog mesa. Upaljene ili oštećene slinske žlezde takođe mogu dovesti do pojačanog slinjenja.  


Svakako je zbog svih navedenih mogućnosti neophodno da posetite veterinara kako bi se kliničkim pregledom, biohemijskim abnalizama krvi, ili brzim testovima utvrdio uzrok patološkog stanja i na osnovu rezultata propisala odgovarajuća terapija.

OZNAKE: