Ana Jovanovic, DVM


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Moj problem je u tome što kada mačka putuje, stvara joj veliki stres, a pošto živim nekoliko sati daleko od rodnog mesta, ponekad je neizbežno da mačka sa mnom ode kući. Ali nije reč o mjaukanju i divljanju na transporteru, već i o tome da je mačka sama izvršila nuždu, napala me kao vlasnika pokrivenim transporterom, bukvalno vičući kao da joj neko kida kožu. Takođe se javlja ekstremno salivacija, mačka proizvodi toliko pljuvačke da izgleda kao da se guši i diše kao da se guši. Isprobali smo biljne tablete i nisu nam pomogle gotovo nikako, već su pomogle samo kod problema defekacije, ali to može biti i slučajnost. Pitam se koliko snažnije mogu da dam mačku da je ne samo smiri, već i omamljuje jer samo smirivanje očigledno ne ide. Hvala vam. Ana Marija

O: Pored biljnih preparata koji se prodaju bez recepta (kao što su Diafarm DiaCalm tablete, NutriScience Kalm Aid tablete, Camon Ekuilibria - Vet tablete i Camon Ekuilibria - Vet rastvor, Vetokuinol Zilkene kapsule), imamo i Vetokuinol u apotekama Pet Center Sedalin gel koji se izdaje isključivo na recept koji izdaje ambulantni veterinar.

Sedalin gel (acepromazin) je efikasan fenotiazinski neuroleptik (antipsihotik). Nakon primene gela Sedalin, životinje umiru, više nisu razdražljive i agresivne, postaju nezainteresovane za životnu sredinu, njihove odbrambene reakcije slabe, tada osećaj straha smanjuje motoričku aktivnost (hipokinezija), opuštanje mišića. Međutim, za ovaj preparat proizvođač navodi da se ne sme davati životinjama lakšim od 17 kg i ne precizira upotrebu kod mačaka, pa savetujem da se konsultujete sa veterinarom o upotrebi istog ili drugog preparata koji bi bio prikladan za vašeg ljubimca i za njegovu zdravstvenu sigurnost.

 

OZNAKE: