Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Pre dva dana sam našla bebu ćuka. Ima perje na krilima ali i dalje ne može da leti. I dalje ima paperje tu i tamo. Bio je strašno mršav kada sam ga našla, grudna kost mu se baš vidi. Rekla bih da nije jeo nekoliko dana. Ne znam koje je starosti. Da li bi ste mogli da me posavetujete kako najbolje da ga odgajim (nameravam da ga pustim kad odraste), i kako da utvrdim koje je starosti i pola. Takođe me zanima sa koliko meseci se ćukovi osamostaljuju (da bih odprilike znala koliko dugo ću ga čuvati). Hvala puno! Mia

O: Ćuk (Otus scops) je ptica grabljivica iz porodice sova.

Ova ptica se danas ubraja među najugroženije vrste ptica. Pretežno su noćne životinje, a hrane se drugim manjim pticama, glodarima, kišnim glistama i raznim vrstama insekata. Imaju okruglu glavu sa velikim očima i lice obrubljeno kratkim perjem. Gnezde se u pukotinama stena, dupljama drveća i napuštenim gnezdima.

Odrasla ptica je veličine od 19 - 21 cm sa rasponom krila od 47 - 54 cm. Sivkasto - smeđe je boje. Ima malu sivkastu glavu s velikim očima, oštrim kljunom pomoću kojega komada plen na komadiće. Ima dva uzdignuta čuperka na vrhu glave. Na nogama obično ima tri prsta sa kandžama. Rep je dosta kratak.

Ženke polože 3 - 4 jaja bele boje na kojima samo one leže. Mladunci se izlegu u proseku za oko 22 dana, a podižu ih oba roditelja. U uzrastu od oko 40 dana mladunci mogu sami da brinu o sebi, ali roditelji ih hrane još oko 20 dana, nakon čega napuštaju roditeljsko područje i nastavljaju samostalno da žive.

Pol kod tako mlade ptice je nemoguće odrediti. Odrasle ženke su nešto krupnije od mužjaka, tako da za određivanje pola morate imati još jednu pticu za poređenje. 

Ručno hranjenje je jedan od načina da se mlada ptica razvije u vrlo pitomu i socijaliziranu jedinku. Ponekad je i jedino rešenje. U početku je mlade potrebno hraniti svaka 2 sata, a u uzrastu od 14 dana razmak bi trebao da bude 3 sata. Obroke, naravno, ne bi smeli preskakati, a svaki bi trebao biti sveže pripremljen.

U ishrani možete koristiti i gotovu mešavinu hrane za ptice koje jedu insekte - Granpatee insects, koju možete naći u našoj ponudi. Nastavite sa ručnim hranjenjem sve dok ne uočite da je počela da sama uzima hranu.

Ptice u prirodi su spremne za samostalan život nakon dva meseca starosti, tako da je to uzrast u kojem bi trebalo da pticu vratite u prirodu.

OZNAKE: