mirjana_pejcic_todorovic_web

Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam Crvenu rozelu za ljubimca, pa me zanima koju hranu da mu dajem? Da li za velike, ili papagaje srednje veličine? Unapred hvala. Slobodan Stojanović

O: Crvena rozela (lat. Platycercus Eximius) je vrsta papagaja koja naseljava jugoistočnu Australiju. Najviše ih ima u savanama, mada se mogu naći i u blizini naseljenih oblasti i nekih gradova. Gnezde se u otvorima panjeva ali i u dupljama stabala. U proseku žive oko dvadest pet do trideset godina. Rozela ima crvenu glavu, s tim što je intenzitet crvene boje na glavi ženke nešto slabiji i njena glava je nešto sitnija. Grudi su crveno - žute (kod mužjaka je linija prelaska iz crvene u žutu jasno oivičena, dok je kod ženki perje razliveno). Rep je zeleno - plav, zeleno - crna krila sa plavim perima. Ženka je nešto manja i sitnija i intenzitet boja njenog perja je slabiji. Rozele polno sazrevaju u uzrastu od oko 8 meseci. Može se reći da je crvena rozela  pitoma, ali i nepoverljiva, moguće ju je naučiti da oponaša nekoliko reči ukoliko se radi o mladoj ptici. Oglašavaju se relativno nežnim tonovima (ne bučnim) i zvižducima.

Crvene rozele se ubrajaju u srednje velike papagaje (potrebno im je davati gotove mešavine prilagođene toj kategoriji) . Hrana za  rozele sastoji se od zrnaste mešavine koju sačinjava semenje prosa, ovsa, suncokreta, svetlog semena, muhara, sirka šećerca, povremeno konoplje. Povremeno možete davati i voćne dodatke kao što su jabuka, banana, kruška, trešnja. Od povrća mogu da jedu spanać, šargarepu, salatu.
 
Ostatke hrane uvek redovno sklanjati iz kaveza, kako ne bi došlo do kvarenja, što bi dovelo do digestivnih  problema kod Vaše ptice. Dodaci proteina mogu se povremeno ponuditi. Neke namirnice sa visokim procentom proteina su tvrdo kuvano jaje, kikiriki, svež sir.

Vitamini se dodaju u vodu za piće ili hranu 2 - 3 puta nedeljno, ali svakodnevno u sezoni parenja, kao i mitarenja. Mineralni kamen ili sipina kost važni su za njihov kljun. Pesak za ptice i ljuskice školjki osiguravaju neophodne minerale.

OZNAKE: