ana_jovanovic2a

Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam tri tigrice, dve ženke i mužjaka. U paru koji se izdvojio, i mužjak (2 god.) i ženka (1 god.) su dobili prilično jaku braon-bordo boju nosnica koja je konstantna već 2-3 nedelje. Osim toga ne primećujem ništa neobično kod njih. Nema nikakve sluzi, stolica im je u redu, ptice su vesele i blago rečeno hiperaktivne. U prilično prostranom kavezu stalno se igraju, što međusobno, što sa ljuljaškom i zvoncem. Dobro jedu (mešavinu hrane koju uzimam u Vašem centru), grickaju sipinu kost a primetio sam da su dobro načeli i jednu od drvenih drškica na kojima stoje. Perje im je isto u redu, nije nakostrešeno, na nogicama nemaju ništa neobično i prilično su glasne i brbljive. Često ih puštam da lete po sobi (u kojoj nema saksija sa cvećem). Plašim se da i pored svega toga, promena boje nosnica može ukazivati na nešto ozbiljno. I iako me izluđuju 24 časa dnevno, mnogo volim ove ptice i ne bih želeo da im se nešto desi. Pozdrav, Željko

O: Boja nosnica varira u odnosu na starost tigrice i u odnosu na pol tigrice. Veoma mlade ptice imaju ružičastu nosnicu.

Kako stare, boja nosnica im se manje u beličasto-braon što znači da je ptica ženskog pola i u plavo-ljubičastu što znači da je ptica muškog pola. Tigrice su polno zrele najranije sa 6 meseci, ali ne bi trebalo pustiti ih da se pare pre punih godinu dana starosti. U tom periodu (starost 6 meseci), lako je razlikovati pol na osnovu jasne boje nosnice. Kod jedinki koje su žute i bele boje, nosnica neretko do kraja života ostane boje mesa - ružičasta, a jedina razlika je što je kod mužjaka glatka, dok je kod ženki hrapava. Sa postizanjem polne zrelosti raste nivo hormona, koji ptici daju karakterisitke pola i ističu polna obeležja. Među polna obeležja se ubrajaju i boja voštanice, pokreti udvaranja, pesma udvaranja mužjaka itd.

 

U proleće, najčešće, polno zrele jedinke u prisustvu jedinki različitog pola postaju voljne za parenje. Tada se boja nosnice može intenzivirati u smislu da kod ženki boja nosnice bude tamno braon, pa čak i pomalo ljubičasta, dok kod mužjaka postaje intenzivno plava i sjajna. Pored promene boje nosnice, primetićete i promene u ponašanju: mužjak će se više udvarati ženki, ptice će biti veselije i naklonjenije jedna drugoj. Tada je neophodno da im omogućite gnezdo za razmnožavanje i pojačate ishranu. Kućica za parenje treba da bude napravljene od daske ili debele šper-ploče, veličine 20x15 cm u bazi i visine 20 cm, sa otvorom od 6 cm u prečniku. Dijagonalno od ulaznog otvora na podu treba napraviti udubljenje prečnika 6-7cm i dubine 1cm u koje će ženka položiti jaja i ležati na njima.

 

Ishrana je veoma bitna. Pored osnovne hrane koja je namenjena tigricama - mešavina semena, voće i povrće, mineralni dodatak, sipina kost ili mineralni kamen, potrebno je uvrstiti i dodatke koji u svom sastavu imaju jaja, keks itd. Ovakav dodatak hrani možete naći u našoj ponudi (Ovomix). On se može koristiti i van sezone parenja za poboljšanje kondicije kao i za poboljšanje kvaliteta perja. Promena boje nosnice može nastati i usled hormonskog disbalansa kao i usled pojave tumora i kožnih oboljenja. S obzirom da se ptice ponašaju fiziološki, očuvan im je apetit, vesele su, pravilno poleglog perja, izmet im je karakteristične boje i konzistencije, najverovatnije da se radi o promeni boje nosnice zbog raspoloženja za parenje.

 

Svakako, da biste otklonili sve sumnje, preporučila bih Vam da odvedete ptice kod veterinara.

OZNAKE: