Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam papagaja Eastern Rosella (Platycercus eximius) starog dva meseca. Zanima me da li je tačno da treba ponekad da mu, osim kupljene hrane za papagaje, dajem još nešto (jabuka, trvdo kuvano jaje tj. žumance)? Tina

O: Crvene rozele se ubrajaju u srednje velike papagaje i dostižu veličinu od 30 - 32 cm. Hrana za  rozele sastoji se od zrnaste mešavine koju sačinjava semenje prosa, ovsa, suncokreta, svetlog semena, muhara, sirka šećerca, povremeno konoplje. Povremeno možete davati i voćne dodatke kao što su jabuka, banana, kruška, trešnja. Od povrća mogu da jedu spanać, šargarepu, salatu.

Ostatke hrane uvek redovno sklanjati iz kaveza, kako ne bi došlo do kvarenja, što bi dovelo do digestivnih  problema kod Vaše ptice. Dodaci proteina mogu se povremeno ponuditi. Neke namirnice sa visokim procentom proteina su tvrdo kuvano jaje, kikiriki, svež sir.  Vitamini se dodaju u vodu za piće ili hranu 2 - 3 puta nedeljno, ali svakodnevno u sezoni parenja, kao i mitarenja. Mineralni kamen ili sipina kost važni su za njihov kljun. Pesak za ptice i ljuskice školjki osiguravaju neophodne minerale.

Iz naše ponude izdvojila bih Vam preparat Omni - vit koji predstavlja posebnu mešavinu vitamina i aminokiselina za ptice. Daje se za optimalno celokupno stanje, za bolji rast i razvoj. U periodu miterenja možete davati preparat Muta - vit koji stimuliše rast novog i poboljšava opšte stanje perja.


OZNAKE: