Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Pre nekoliko dana pronašla sam nešto što liči na glistu, na krevetu blizu mesta gde je predhodno ležao moj mačak. Bilo je veliko oko 5 mm, beličaste boje i mrdalo je / širilo se i menjalo oblik na sve strane. Uzorak sam stavila u kutijicu i odnela kod veterinara. Tokom pregleda bilo je mrtvo i ličilo na zrnce pirinča. Pogledala sam na mikroskopu, konture su bile slične kao kod majskog bumbara. Bilo je celo, tj. nije imalo delove. Veterinar je bacio uzorak i rekao da je moguće da sam pronašla deo gliste ehinokokusa (nije bio siguran, rekao je da je to učio pre 20 godina). Imam 3 mace, svima je preporucio da dam Helmivet, što sam i učinila. Mene je njegova konstatacija veoma uplašila.

U stalnom sam kontaktu sa macama (grlim ih i leže mi na grudima). Sa druge strane, dimenziije pronađenog dela "crva" su mi sumnjive, veterinar nije bio siguran, a i Helmivet ne leči mačji ehonokokus, koliko sam primetila u uputstvu. Molim Vas da mi date savet šta da uradim dalje. Moj veterinar je jedini u gradu, a da bi našla drugog treba da putujem 100 km. Da li postoji razlog za dalja ispitivanja? Unapred zahvalna, Tanja

O: Cestode mačaka i pasa se najčešće prenose putem prelaznih domaćina. Ishrana pasa i mačaka granuliranom hranom i redovna primena preparata protiv buva, kao i redovna dehelmintizacija, smanjuju mogućnost pojave crevnih parazita. Ipak, ukoliko mačka izlazi napolje, ne možete je nadzirati i moguće je da ona dođe u kontankt sa prelaznim domaćinima (čak i ako se mačke drže isključivo u stanu, mogu se infestirati preko insekata, ili glodara, što je ređe).

Parazitiranje odraslih cestoda u gastrointestinalnom traktu mačaka i pasa ne izaziva pojavu izraženih simptoma. Izuzetno, ukoliko je infestacija velika, a životinje su stare ili iznurene, može se javiti loš izgled dlačnog pokrivača, pojačan apetit i dijareja.

Kod mačaka se mogu naći sledeće cestode:

Echinococcus multilocularis je pantljičara koja može parazitirati kod pasa i mačaka, ali je najčešći parazit arktičkih i crvenih lisica i kojota. Izuzetno su sitne, odrasli parazit je veličine 3 - 6 mm. U terapiji kod mačaka se najčešće koriste preparati na bazi prazikvantela i mebendazola (Tenivet tablete i Helmivet tablete).

Ponekada kod mačaka može parazitirati pantljičara Dipyliduium caninum. Ona češće parazitira kod pasa, kod mačaka ređe. U terapiji se koriste Prazikvantel i Pirantel.

Kod mačaka takođe parazitira Taenia taeniaeformis. Naročito je česta kod mačaka koje izlaze napolje i hrane se miševima. U terapiji se koriste: Flubendazol, Prazikvantel, Pirantel, Fenbendazol i Mebendazol.

Terapija Helmivetom koja se primenjuje prema telesnoj masi, 2 puta dnevno, uzastopno 5 dana, deluje protiv Toxascaris leonine, Toxocara cati, Toxocara canis, Trichuris vulpis, Unchinaria stenocephala, Ancylostom a caninum, Echinococcus granulosus, Taenia pisiformis, Taenia hydatigena i Taenia taeniaeformis.

To znači da ukoliko je u pitanju infestacija sa pantljičarom Dipyliduium caninum, terapija je neodgovarajuća. Tenivet tablete bi bile adekvatan izbor u tom slučaju.

Da biste bili sigurni da u digestivnom traktu Vaših maca nema parazita koji mogu i Vama naškoditi, predlažem Vam da odnesete izmet maca na parazitološku pretragu.

Jedino na taj način sa sigurnošću možete znati koji je parazit u pitanju i koji antihelmintik najbolje deluje.

OZNAKE: