ana_jovanovic2a

Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam papagaja tigricu. Od skoro su  mu se oko kljuna i oka pojavile neke bradavičaste izrasline i čini mi se da se prilično brzo šire. Šta je u pitanju i sa čim treba mazati da bi se izlečila?
Mirela

O: Izrasline oko kljuna i oko očiju mogu biti rezultat bujanja epitela. Na osnovu lokalizacije ovih promena jedna od mogućih predpostavki je da se radi o šugi ptica. Moguća su i druga mesta lokalizacije promena, a to su delovi nogu neobrasli perjem i kloaka. Stresne situacije, neadekvatna, nepravilna ishrana, loši uslovi držanja, neadekvatni mikroklimatski uslovi - mogu biti preduslov za nastanak ovog oboljenja. Bolest se može javiti i u drugih ptica, ali su najviše predisponirane tigrice. U početku bolesti na bazi i uglovima kljuna javljaju se bledo - žute naslage, zatim promene postaju ljuskaste i višeslojne, a javlja se i papilomatozno bujanje rožine. U daljem toku bolesti jedan deo kljuna ubrzano raste i dolazi do deformiteta. Ukoliko je šuga zahvatila prste i noge, dolazi do krivljenja nogu i ispadanja noktiju. Terapija je uspešnija ukoliko bolest nije uzela maha.

Dezinfekcija kaveza je neophodna jer se oboljenje lako i brzo prenosi. Dijagnoza se postavlja nakon kliničkog pregleda pa bih Vas savetovala da se obratite Vašem veterinaru. Ukoliko se šuga dijagnostikuje lek izbora je Ivermektin.

Opštu otpornost životinje podižete davanjem mineralno - vitaminskih preparata i poboljšanjem uslova držanja ptice.

 

 

OZNAKE: