Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Želela bih da postavim pitanje jer sam veoma zabrinuta za svoju macu. U pitanju je sijamska mačka, starosti 6 meseci. Počela je da povraća, ali nije gubila apetit. Nakon odlaska veterinaru, dobio je neke antibiotike i vitamine, kao i redovno primanje sistema. Nakon analize mokraće, "utvrđeno" je da mačka ima bolest pankreasa. Nastavlja da prima sistem dva puta dnevno, kao i kalcijum jer mu je hod neuravnotežen. Zabranjena mu je hrana dok se malo ne oporavi. Htela bih da pitam da li je ta bolest opasna, tj. da li će uticati na druge organe, ako je dijagnoza uopšte tačna. Unapred se zahvaljujem, i zamolila bih vas da mi napišete nešto više o tome kako bih bila više upućena.

Veoma sam zabrinuta jer mačke čine veoma bitnu ulogu u mom zivotu i svaki dan mi čine lepšim.
Unapred se zahvaljujem,
Marija

O: Pankreas ili gušterača u organizmu obavlja dvostruku ulogu. Egzokrina funkcija pankreasa ogleda se u lučenju pankreasnog soka koji sadrži enzime neophodne u procesu varenja i koji se putem izvodnog kanala izlučuje u dvanaestopalačno crevo.

Endokrina funkcija pankreasa predstavlja lučenje hormona koji deluju u drugim delovima tela. Zapaljenje može biti akutno i hronično, a moguća je samo ekskretorna insuficijencija a da pri tome nije poremećena inkretorna funkcija.
Uzroci zapaljenja mogu biti različiti i oni su uglavnom nepoznati, a mogu nastati i kao posledica bakterijske infekcije, kada  putem krvotoka dospeju u gušteraču ili do infekcije može doći iz digestivnog trakta, kada uzročnici putem pankreasnog izvodnog kanala dospeju u gušteraču.

Ponekad bolest nastaje iznenada, bez predhodno vidljivih simptoma. Obično dolazi do povišene telesne temperature, poremećaja opšteg stanja sa povraćanjem, što je slučaj sa Vašom macom, čestog mokrenja. U većini slučajeva može se pored povraćanja javiti i proliv sa svim znacima dehidracije organizma.

Vaša maca je dobila antibiotik, nadoknadu tečnosi i kalcijum, a kao što vam je kolega veterinar i preporučio, neophodno je u ovakvim slučajevima prvih nekoliko dana gladovanja. Kasnije se preporučuje neko vreme do uspotavljanja normalne funkcije, dijetalna ishrana bez masti. Poželjno je da Vašem ljubimcu ako ste u mogućnosti obezbedite neku od hrana iz programa veterinarskih dieta (npr. Feline i/d od Hill'sa) koja je indikovana  kod gastrointestinalnih poremećaja, insuficijencije egzokrinog pankreasa, akutnog pankreatitisa.

Svakako Vam savetujem da Vaša maca bude pod stalnim nadzorom Vašeg veterinara koji je upoznat sa simptomima i koji je postavio dijagnozu i sprovodi terapiju .

OZNAKE: