Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Zanima me da li je sredstvo protiv buva i vaši "Tyra - x’’  bezbedno za kunića? Obzirom da sam pročitala da neka sredstva (npr. Frontline)  nisu namenjena za kuniće i da mogu imati katastrofalne posledice na samog kunića.
Unapred zahvalna,
Branka

O: Neke biljke (npr. Buhač) sadrže jedinjenja (piretrine) sa antiparazitskim delovanjem. Piretrini su kontaktni otrovi. Na ektoparazite ova jedinjenja deluju veoma brzo, ali kratkotrajno, tako da se pojedini paraziti mogu oporaviti.

Kod parazita piretrini oštećuju nervni sistem i prouzrokuju njihovu paralizu. Iako su piretrini dobri antiektoparazitici i malo toksični za životinje, danas se malo koriste.

Umesto njih sintetisani su piretroidi koji na parazite deluju isto kao i piretrini, ali su mnogo efikasniji, stabilniji su na svetlosti i bolji za primenu. Piretroidi spadaju u prilično bezbedne antiektoparazitike i malo su toksični za sisare i ptice. Njihova selektivna toksičnost je 1000 puta veća prema parazitima nego prema sisarima. Toksičnost piretroida zavisi od vrste i količine izomera koji su u njima (cis izomeri su toksičnijih od trans izomera). Isto tako, postoji različita osetljivost pojedinih vrsta životinja na piretroide. Neželjena dejstva su moguća u vidu hipersalivacije, povračanja, dijareje, tremora mišića, hiperekscitabilnost ili depresija.

Permetrin je predstavnik treće generacije piretroida. On je smeša trans- (60%) i cis- (40%) izomera. Danas se koristi u obliku ogrlica, šampona, pudera (praha), spreja, koncentrata za kupke i to u koncentraciji od 0,1% u obliku rastvora ili 1% (prašak). Najširu primenu našao je kod goveda, konja, ovaca, koza, svinja, pasa, mačaka, golubova i papagaja.

Prema uputstvu proizvođača, Tyra-x (permetrin) je preparat koji nije otrovan za toplokrvne organizme (ljude, životinje, ptice) ali je toksičan za insekte i hladnokrvne životinje. Ipak, retko može izazvati iritaciju koja se manifestuje osećajem peckanja i svraba praćenog crvenilom. Takođe na uputstvu nije naznačeno da se ne koristi kod kunića (kontraindikacije), za razliku od Fipronila (Frontline) za koji je proizvođač striktno naznačio da je toksičan i da je njegova primena konraindikovana kod kunića.

Međutim nikada ne treba izgubiti iz vida činjenicu da se može javiti i individualna preosetljivost na određeni preparat i to ne samo na aktivnu hemijsku materiju već i na pomoćne supstance koje se koriste kao nosači ili rastvarači, kada su u pitanju određene vrste preparata (sprej, prašak...)

U svetu postoje preparati koji se između ostalog koriste i protiv ektoparazita kod kunića. To je Advantage Rabbit + Cat + Dog (imidacloprid) kao i Xenex Ultra spot - on (Permethrin cis:trans 25:75, što je sličan odnos kao kod Tyrax-a). U Srbiji se može naći sprej Bio Liberator Trixie (kojeg mi trenutno, nažalost, nemamo u ponudi), protiv ektoparazita (buva, krpelja, vaši) na glodarima, kunićima i pticama, a koji deluje na bazi prirodnih materija bez štetnih sastojaka.

Ono što Vam ja mogu preporučiti su Petvital Verminex kapi (Canina).

To je preparat koji se može koristiti za sve kućne ljubimce i predstavlja optimalnu biološku zaštitu protiv ektoparazita. Potpuno je neotrovan, bez toksičnih insekticida i drugih štetnih sastojaka. Naravno da je neophodno istaći da se tretman protiv ektoparazita mora simultano sprovoditi kako i u okruženju (kavez, stambeni prostor), tako i na drugim kućnim ljubimcima, ukoliko ih imate.

Za tu namenu u Pet centru postoji široka paleta proizvoda.

OZNAKE:

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak