Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Uhvatio sam malog slatkog miša i neznam dali bih mogao da ga čuvam u akvarijumu? Zamolio bih Vas da mi kažete dali je on opasan po zdravlje zbog zaraza? Milan

O: Najrasprostranjeniji tip miša kao kućnog ljubimca je domaći miš, ali miševi koji se drže kao kućni ljubimci su posebno odgajani i rođeni u zatočeništvu, tako da im je poreklo poznato (inače glodari mogu biti prenosioci mnogih bolesti na čoveka: leptospiroza, hemoragična groznica sa bubrežnim sindromom, limfocitni horiomeningitis, salmoneloze, tularemija).

Ne znam gde ste, kako kažete, uhvatili miša i na kakvim je mestima on boravio pre toga, pa odluka da li ćete ga zadržati kao ljubimca ili ne je samo Vaša, ali mislim da ukoliko želite miša za kućnog ljubimca, najbolje je da ga nabavite na mestima na kojima je poznato njihovo poreklo i da poseduju uverenje o zdravstvenom stanju. Takođe, miš koji je navikao na slobodu, sigurno će patiti u zatočeništvu.

Miševi porastu do dužine od 10 cm (bez repa), prosečne težine 30 g. Vrlo su aktivni uveče i tokom noći, ali ne rade gotovo ništa preko dana. S obzirom na njihovu društvenost najbolje ih je držati u grupi. Par ženki je najidealniji, ali i veća grupa ako imaju dovoljno veliki kavez. Trebali bi izbegavati par mužjaka, osim ako nisu iz istog legla, nikad razdvajani i uz dovoljno veliki kavez. Držanje mužjaka i ženki trebalo bi se izbegavati, osim ako ne želite da imate leglo.

Veličina kaveza zavisi od broja miševa. Za par ili malu grupu ženki, dovoljno prostora pruži će im kavez veličine 40 cm x 60 cm. Najbolji tip kaveza za miševe je stakleni (akvarijum) ili sa vrlo uskim rešetkama, koji će biti smešten na mestu na kome  će miševi imati najviše kontakta sa Vama, što ubrzava pripitomljavanje. Trebao bi biti dalje od promaje, direktnih sunčevih zraka i ne nadohvat ostalim kućnim ljubimcima, ukoliko ih imate. Kao stelju (podlogu) možete staviti piljevinu. Miševi zahtevaju raznolikost u igranju i vežbanju (vole da trče u točku). Zatim, obožavaju tunele, komade drveta i drvene kućice, male kartonske kutije, merdevine. Posude za hranu trebale bi da budu od keramike jer ih je teško prevrnuti, neće ih izgristi, a i lako se čiste. Za vodu izaberite pojilicu umesto posudice.

Čišćenje kaveza zavisi od tipa kaveza. Kod onih zatvorenih (staklenih ili plastičnih) potrebno je češće čišćenje jer se mirisi (odnosno amonijak) brže skupljaju i zadržavaju, ali nije preporučljivo ni prečesto čišćenje jer će se tako izgubiti njihov prirodni miris, a prirodne potrebe miša su da označava sopstvenu teritoriju. Dobar je način očuvanja higijene da na jednom mestu ostavite deo stare stelje.

Miševi se mogu hraniti gotovom komercijalnom hranom, ali neki miševi postaju izbirljivi, pa jedu samo određene semenke ili žitarice, što dovodi do neizbalansirane ishrane. Zato, osnovna ishrana može biti dopunjena malim količinama svežeg voća i povrća (listovi salate, jabuka, šargarepa ..). Osetljiviji su na pojedinu hranu, reaguju prolivom, pa im je potrebno ukinuti namirnicu koja izaziva proliv. Omiljena poslastica većini miševa je seme suncokreta, ali ga treba umereno davati jer su bogate mastima. Izbegavajte hranu kao što su bombone, čips ili čokolada jer su toksični za miševe, ali i ostale male kućne ljubimce.

Većina miševa brzo će se pripitomiti uz pruženo vreme, strpljenje i podmićivanje. Prvo dopustite mišu da upozna novo okruženje i da se privikne. Kad se smiri, počnite da provodite više vremena oko kaveza i tiho komunicirajte sa mišem kako bi se naviknuo na Vaš glas. Kad se miš oseti prijatno i znatiželjan je Vašeg prisustva, počnite sa nuđenjem poslastica. Cilj je da ih miš samostalno uzme iz Vaše ruke, a zatim će početi da hoda po Vašoj ruci kad ćete moći i da ga uzmete u ruku. Prilikom uzimanja miša obuhvatite rukama ispod tela, ili ga uzmite za rep pridržavajući drugom rukom telo kako bi spriječili da iskoči iz ruke. Oprezno, jer pri padu i sa male visine može doći do ozbiljnih povreda.

Možete puštati miša po sobi, ali svakako ga je potrebno obezbediti od mogućih povreda ili bežanja.