Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam dve australijske zebice ( mužjak i ženka) već oko četiri meseca i jako su se dobro slagale do pre par dana. Sada se jure po ceo dan i biju se kljunovima. Molim Vas da mi date savet kako bih mogla da im pomegnem i "pomirim". Iva

O: Zebe su vrlo društvene ptice i treba ih držati u paru. Da bi mogle da  budu "zreli roditelji" zebe moraju da budu stare bar 9 meseci. I mužjak i ženka naizmenično sede na jajima 12 - 14 dana. Oba roditelja hrane mladunce. Gnezda su drvene kućice, dimenzija 10 x 10 x 10 cm. Za vreme parenja obezbedite im  razne suve trave, sitne grančice, seno, od čega  grade unutrašnjost kućice.

Zebice su ptice koje spavaju u gnezdu pa zbog toga je potrebno da budu čiste i obavezno im treba staviti kadicu za kupanje(kao što Vi i činite). Zebice ne razlikuju gnezdo za leženje jaja i mesto za spavanje, zato im je potrebno obezbediti  dva tipa gnezda (za odmaranje i za leženje jaja).

U slučaju da im je prostor u kome borave mali i skučen, doći će do toga da smetaju jedna drugoj. Imajući u vidu da se kao što ste rekli po ceo dan jure i biju kljunovima, a da bi sprečili eventualno međusobno povređivanje, razdvojite ih na neko vreme, ali na taj način da su im kavezi jedan pored drugoga. Svakako, posle izvesnog vremena ih ponovo spojite ali pokušajte da im obezbedite veći kavez.

OZNAKE: