Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam papagaja tigricu već sedam i po godina. Nakon što je kod nas bio godinu dana kupili smo mu žensku tigricu. Kada je ona došla, on je počeo da se češe ispod vrata i tu mu i dan danas nema perja. Vodili smo ga kod veterinara i rekao je da to nije ništa strašno i da može i tako da živi. Davali smo mu neke kapi koje smo stavljali u vodu i razne vitamine po preporuci veterinara. Prestao je da se češe i čak mu je i perje skoro pa naraslo, ali u zadnje vreme se baš puno češe ispod vrata kao i ranije, krvari po malo i ispušta čudne zvuke, kao da plače, tu opet nema perje. Jako sam zabrinuta za mog papagaja.
Molim vas pomozite mi, Natali

O: Češanje i čupkanje perja kod tigrica može da bude posledica više različitih faktora.

Ukoliko se tigrica oseća usamljeno, odnosno ako duži deo dana provodi sama, može doći do pojačane nervoze, a posledično i do intenzivnijeg čupanja perja. Ako su ptice izložene stresnim situacijama kao što je preterana buka, premeštanje kaveza i promene mesta boravka - takođe može doći do pojačanog češanja i čupanja perja.

Ukoliko su u pitanju kožni paraziti, morate da imate na umu da u tom slučaju nije dovoljno samo tretirati ptičicu, već pored temeljnog čišćenja kaveza i pranja vrelom vodom, neophodno je i kavez tretirati odgovarajućim ektoantiparazitikom, ali uvek voditi računa da je on namenjen isključivo pticama. U našoj ponudi postoje dva preparata (Avisan i Arpalit neo) namenjena pticama, u spreju, a koriste se za suzbijanje ektoparazita kako na pticama, tako i u kavezima. Takođe imamo i preparat - Verminex kapi (Canina), koji se koristi za terapiju i preventivu infestacije ektoparazitima, između ostalog i kod ptica. Tretman ptice ovim preparatom se ponavlja na 3 - 4 nedelje.

Opadanje perja može da bude znak fiziološkog procesa u organizmu tj. mitarenja. Rast novog perja može da izazove svrab, pa ptica nervozno čupa staro perje, pri čemu može i da se raskrvari, a vidljivi su i delovi na telu bez perja. Ukoliko se u slučaju vaše ptičice radi o mitarenju, možete joj pomoći na taj način što ćete pojačati ishranu i dodati joj vitaminsko-mineralne preparate za ptice koje sadrže esencijalne aminokiseline, vitamine kao i preparate na bazi joda: Omni - vit sredstvo za kondiciju ptica koje sadrži 14 vitamina i aminokiselina, Muta - vit sredstvo za izgradnju perja, sadrži 14 vitamina i aminokiselina uz posebne količine biotina koje se daje u periodu mitarenja.

Svakako, ako se stanje ne popravi, najbolje bi bilo da posetite veterinara koji će na osnovu kliničkog pregleda ustanoviti o kakvoj je promeni reč i ako je potrebno preduzeti odgovarajuću terapiju.

OZNAKE: