Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Jako smo svi tužni jer nam je i druga mala zeba uginula u kratkom vremenu. Pre dve nedelje je uginulo mladunče zebe koje je bilo staro oko godinu dana, i to ne znam ni zbog čega i šta je bio uzrok. Juče nam je uginula majka. Nakratko sam odvojila ženku i mužjaka, inače su bili odvojeni u dva kaveza jer su se stalno tukli i ona je stalno bila bez perja. Odvojila sam ih u dva kaveza i držala jednog pored drugog. Ali juče sam morala nešto da radim, te sam kaveze odvojila. Ona je toliko cvrkutala i dozivala mužjaka da sam na kraju morala da donesem kavez nazad pored nje ali ona se toliko nadula, ne znam od čega, da li je to uzrok odvajanja ili čega drugog ne znam, samo znam da je nakon par sati jednostavno pala i uginula.

Zaista smo jako tužni jer sada nam je ostao samo mužjak. Šta da radimo, da li da mu kupimo drugu ženku ili ne? Da li postoji mogućnost da i on ugine s obzirom da celo jutro traži svoju ženku? Šta da radim, šta je vaš savet?
Molim vas da mi odgovorite, pozdrav, Lea

O: Uopšteno se smatra da su zebe vrlo društvene ptice i da ih je potrebno držati u paru. Ako im je prostor u kojem se drže (kavez) mali i skučen, smetaće jedna drugoj, može doći do neslaganja, povređivanja, pa i do pojave kanibalizma, odnosno nasilnog nanošenja povreda koje se manifestuje čupanjem perja i povređivanjem kože. Ovakvo ponašanje uglavnom nastaje u slučajevima kada je ishrana deficitarna u određenim materijama (vitamini, minerali, aminokiseline), kao i u lošim ambijentalnim uslovima smeštaja i higijene kaveza.

Naravno da bi bilo najbolje da kupite ženku, s tim što je neophodno naglasiti da je uvek novokupljenu ptičicu poželjno staviti određeni vremenski period u poseban kavez koji će biti u neposrednoj blizini kaveza u kojem je mužjak (najbolje je staviti jedan kavez pored drugog). Ipak, na kraju je neophodno naglasiti da činjenica da li će mužjak prihvatiti novu ženku zavisi i od individualnih karakteristika kako kod ptica tako i kod drugih vrsta životinja, jer svaka životinja kao i čovek je individua za sebe.

Iznenadana smrt, bez jasnih znakova bolesti koje su prethodile, može ukazivati na perakutni tok zaraznih bolesti, moždani udar, toplotni udar, infarkt, akutno trovanje, ugušenje komadom hrane itd. Zaista ne mogu reći koji je razlog iznenadog uginuća vaše zebice, ali kao neku od mera predostrožnosti, kada je u pitanju nabavka nove ptičice, predlažem vam detaljno čišćenje, pranje i dezinfekciju kaveza, kako bi se mogućnost širenja eventualno prisutnih uzročnika oboljenja, svela na minimum.

Pošto se najčešći zdravstveni problemi javljaju kao posledica nepravilne ishrane, predlažem Vam da im ishranu učinite raznovrsnijom i da obavezno dodate vitaminsko-aminokiselinske preparate koji će podići opštu otpornost. U ponudi Pet centra možete naći vitaminsko-mineralne preparate Aminovitamin i Omni-vit, kao i sredstva koja se koriste za dezinfekciju kaveza, opreme, okoline i pribora (Oxicid).

Kada Vaše ptice prihvate jedna drugu, obezbedite im dovoljno veliku krletku, u kojoj će moći bez smetanja zajedno boraviti.

OZNAKE: