Odgovara:
Bojana Vučetić Čovilo, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Dlaka kod mog patuljastog kunića je otpala u predelu prednjih nogica u poslednjih 24h. Zeka po ceo dan spava, ali kada ga pustimo iz kaveza normalno skakuće. Unapred zahvaljujem na odgovoru. U prilogu je fotografija prednjih šapica. Pozdrav, Milan
O: Iznenadni gubitak dlake može zadesiti starije kuniće koji imaju probleme s radom bubrega ili probleme sa endokrinim žlezdama (ove žlezde su zaslužne za pravilan rad hormona u organizmu.) Ovakvi gubici dlake takođe mogu biti povezani s trenjem krzna o pojilicu koja kaplje ili bilo kakvom abrozivnom steljom.

Alopecija se takođe primećuje kod kunića koji borave na steljama od hemijski tretiranog drveta. Moguće je da je dlaka otpala nakon što je došla u kontakt sa nekon hemijskom supstancom iz domađinstva.


Alopecije takođe mogu biti povezane sa ishranom koja sadrzi manje od 16 % proteina. Atipične alopecije često se mogu ublažiti dodavanjem nekoliko kapi hladnog jetrenog ulja u hranu. Dodavanjem tableta pivskog kvasca u hranu može se takođe očekivati poboljšanje.

Gubitak dlake može se dovesti u vezu s načinom ishrane koji ima previše žitarica. Tada se stanje može poboljšati davanjem dodatnih količina voća i povrća.


Uzročnici patoloških stanja koja karakteriše opadanje dlake mogu biti: bakterije, gljivice, paraziti, hormonski disbalans, autoimuna oboljenja, deficitarna ishrana itd.

Bakterijske infekcije najčešće mogu biti površinske, kada zahvataju epidermis i dlačne folikule i dubinske - kada zahvataju i epidermis i subkutis što se ređe dešava. Najčešće su uzrokovane sa bakterijom Staphilococcus spp.

Gljivične infekcije (koje su u većini slučajeva uzrokovane gljivicama iz roda Microsporum i Trichophyton) se klasifikuju u četiri osnovne grupe: superficijalne, kutane, subkutane i sistemske. Najčešće se javljaju kod životinja sa oslabljenim imunitetom.

Infestacije parazitima najčešći su uzroci ispadanja dlake, a mogu biti uzrokovani šugarcima (Cheyletiella sp., Psoroptes) i buvama.

Ispadanje dlake kao posledica hormonskog disbalansa najčešće se javlja kod bolesti nadbubrežne žlezde i kod bolesti štitne žlezde. Autoimune bolesti još uvek nisu u potpunosti razjašnjene. Kada je gubitak dlake simptom neke bolesti, obično u sledećoj fazi dolazi i do ispoljavanja drugih simptoma.

Međutim, za detaljniju analizu stanja Vašeg kućnog ljubimca svakako bi bilo dobro da posetite Vašeg veterinara ili na Fakultet veterinarske medicine u Beogradu, gde će kolege moći da na osnovu pregleda i analiza utvrde pravi uzrok promene na nozi i da primene odgovarajuću terapiju.